Панетоне – як спекти італійську великодню паску

15 квітня 2022, 10:22
Випікають панетоне на дріжджах або заквасці. Цукати та сухофрукти зазвичай замочуються в темному ромі

Дедалі частіше у великодні дні ми віддаємо перевагу не тільки нашим традиційним паскам, а й випікаємо соковиті ромові баби та панетоне.

Здобна паска – це насамперед різдвяна випічка, але з 1919 року в Італії її печуть і продають у величезних обсягах на католицький Великдень.

Панетоне - классичний рецепт

Реклама

Саме в 1919 році, в Мілані, панетоне став не просто солодким хлібом, а отримав форму купола та додаткові інгредієнти – цукати та сухофрукти.

Панетоне

Панетоне – классичний рецепт

Для опари:

Реклама
  • 150 мл теплої води;
  • 8 г свіжих дріжджів;
  • 200 г борошна;
  • 0,5 ч. л. цукру.

Для тіста:

  • 300 г вершкового масла кімнатної температури;
  • 50 мл теплого молока;
  • 60 г свіжих дріжджів;
  • 700 г борошна;
  • 190 г цукру;
  • ванілін;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 12 жовтків;
  • 200 мл холодного молока.

Для начинки:

  • по 100 г родзинок, журавлини, цукатів з апельсинових кірок;
  • 80 мл рому.

Рецепт закарпатської медової паски читайте тут.

Реклама

Як приготувати:

  1. Для опари в теплій воді розвести свіжі дріжджі. Додати цукор і борошно. Перемішати. Накрити рушником і залишити на столі на три години. Потім тісто злегка перемішати, щоб вийшов газ, що утворився. Знову накрити і залишити тісто в прохолодному місці на ніч.
  2. Змішати родзинки і журавлину. Залити гарячою водою, промити під струменем чистої води. Залити все ромом і залишити на ніч.
  3. Розвести в 50 мл теплого молока дріжджі. Перемішати і залишити на 15 хвилин. Вони мають активізуватися.
  4. Просіяти необхідну кількість борошна. У глибокій мисці розтерти жовтки з цукром. Додати до цієї суміші сіль, ванілін і холодне молоко.
  5. У жовтково-молочну суміш ввести розведені дріжджі та опару. Поступово додаючи борошно, замісити однорідне тісто. Нарізати вершкове масло кубиками і поступово, по шматочку, додати в тісто. Воно має стати в'язким, але еластичним.
  6. Додати замочені сухофрукти і цукати. Тісто перенести у велику миску. Залишити в теплому місці без протягів на три години. За цей час воно має піднятися і збільшитися втричі.
  7. Після вистоювання тісто добре об'імяти. Постійно змочуйте руки в олії, щоб воно не прилипало.
  8. Розділити його на порційні шматочки. З кожного сформувати кульку і заповнити форми не більше, ніж на третину. Тісто дуже сильно підніметься.
  9. Залишити заготовки на дві години. Після того, як тісто підійшло, можна зробити хрестоподібні надрізи зверху. Змастити розтопленим вершковим маслом.
  10. Випікати за температури 170 градусів 30-50 хвилин. Усе залежить від розміру виробів. Перевірити готовність дерев'яною шпажкою.