Помідори на зиму

Замість хліба

Холодний суп

Штрудель із вишнею

Смачно та недорого

Сендвіч Відьмака

6 головних правил, щоб заварити і випити смачний чай

Беріть тільки фільтровану воду. Температура води не має перевищувати 80-90 градусів. Хороший чорний чай заварюється впродовж трьох хвилин, для зеленого потрібно не менш ніж 2 хвилини
Як заварити смачний чай - лайфхаки
Як заварити смачний чай - лайфхаки

Навіть якщо ви вважаєте себе поціновувачем кави, чашка смачно завареного духмяного чаю завжди до речі. Тим паче з настанням холодів. Хтось орієнтується в розмаїтті зеленого чаю, комусь смакує терпкий чорний, хтось віддає перевагу фруктовому. У будь-якому разі чай потрібно купувати якісний, сьогодні він є. Та й не дарма ж він так довго і невпевнено заходив на столи європейців. Дізнаємося, як правильно заварювати чай (будь-який) і чому іноді його смак не справджує очікування. На це теж є свої причини.

Терміни зберігання чаю – від них залежить смак

Вони вказані на пакованні чаю, можете перевірити. Здебільшого це 2 роки, коли йдеться про пакетований чорний. Експерти кажуть, що за цей час будь-який чай не втратить своїх якостей, якщо зберігати його в прохолодному, темному і сухому місці.

Реклама

Після завершення цього часу ризик отруїтися простроченим чаєм нульовий, а ось смак, найімовірніше, буде набагато гірший.

Якість води та її температура

Для будь-якого чаю температура води має бути менше за 100 градусів
Для будь-якого чаю температура води має бути менше за 100 градусів

Усі напої, для яких потрібна вода, готують за одним принципом – вона має бути фільтрована. З-під крану не підходить. Щодо температури води, то є певні вимоги:

Реклама
  • для чорного чаю, пуеру, улуну сильноферментованих червоних чаїв температура води повинна бути 95 градусів;
  • для зеленого і білого чаю – 70-85 градусів.

Слід уважно стежити за стадіями кипіння. Якщо вода закипіла, вилийте її і приготуйте нову, інакше зіпсуєте смак чаю.

Кількість заварки

Фасований чай заварюється моментально, його потрібно пити одразу
Фасований чай заварюється моментально, його потрібно пити одразу

Якщо взяти багато заварки, чай вийде занадто міцний, якщо мало – слабкий. Хтось свідомо заварює шу пуер або сильноферментований улун міцніше. Зазвичай так роблять люди, які розуміються на чаї.

Реклама

Але є види чаю, з якими цього робити не варто: зелений чай, шен пуер, червоний чай і улун будуть помітно терпкими і надто гіркими, якщо взяти більше, ніж треба.

Середня кількість на одну заварку – близько 5-7 г. А от білий чай може не розкритися, якщо його недостатньо – потрібно близько 8 г.

Щодо фасованого чаю і фруктового, тут кожен підлаштовує міцність під свій смак.

Час заварювання

Усім добре відомо: якщо заварений чай не випити одразу після належного часу заварювання, він гірчить. Зелений чай – найбільше. Варто запам'ятати, що чорний чай заварюється 3-5 хвилин, зеленому чаю потрібно не менш ніж 2 хвилини.

Чаї в пакетиках, пірамідках і стіках заварюються моментально, потім з кожною хвилиною стають дедалі міцніше і гіркіше. Тобто пити такий чай слід одразу.

Правильний посуд

Чай смачніше, якщо його заварювати в керамічному або фарфоровому посуді
Чай смачніше, якщо його заварювати в керамічному або фарфоровому посуді / Фото: Pexels

Багато в чому смаку чаю, як і їжі, залежить від посуду. Зрозуміло, що в металевому чайнику заварювати чай – величезна помилка. Смакові якості й аромати чаю добре розкриваються в скляному, фарфоровому або глиняному посуді.

Читайте також:

Розбавляння водою і додавання цукру

Це справа смаку кожного. Хтось додає молоко або вершки, хтось – цукор і лимон. Але якісний китайський чай не потрібно розбавляти водою чи додавати в нього цукор – це знищить смак і корисні властивості напою.

У зелений чай, червоний або шу пуер можна додавати молоко або мед.

Тут дізнаєтеся, як правильно приготувати і як правильно пити капучино.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Кулінарний гороскоп
Яке ти варення за знаком зодіаку?
Абрикосове
Абрикосове
Малинове
Малинове
Нектаринове
Нектаринове
Апельсинове
Апельсинове
1 /2
Дізнатися
Робите заготівлі на зиму?
Рецепти
Підтримуй водний баланс
Скільки потрібно випити води за добу?
Розрахувати
Кількість рідини:
Тримай себе у формі
Перевір індекс маси тіла
Розрахувати
Ваш ІМТ

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти