Холодні закуски відповідають за естетику святкового столу. Саме на них гості звертають увагу насамперед. Це аперитив, який розігріває апетит перед гарячими закусками та основною стравою. А це означає, що ця їжа має бути неважкою і різноманітною. Постарайтеся скоротити кількість майонезу, роблячи акцент на легкі закуски.
У цій добірці вони дуже різні – від хрустких кабачків по-корейськи і шпинатового рулету із сьомгою до сирних кульок з виноградом і фісташками.
Сирні палички
Інгредієнти:
- Твердий сир – 200 г
- Борошно – 160 г
- Розпушувач, французькі трави – по 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Дрібка солі
- Яйце – 1 шт.
- Кунжут для посипання
- Вершкове масло – 3 ст. л.
Як приготувати:
- З'єднати борошно, розпушувач, сіль, цукор, приправу. Сир натерти і додати до борошна.
- Влити розтоплене вершкове масло і яйце, замісити тісто. Обернути плівкою і прибрати в холодильник на 20-30 хвилин.
- Розкачати тісто в прямокутний пласт і нарізати смужками.
- Перекласти на деко, застелене пергаментом, змастити яйцем і посипати кунжутом.
- Випікати за температури 180 градусів близько 20-25 хвилин до золотистого кольору.
Кабачки по-корейськи
Інгредієнти:
- Кабачки – 500 г
- Морква – 200 г
- Сіль для кабачків – 1 ч. л.
- Сіль для моркви – 2-3 щіпки
- Олія – 50 мл
- Кунжут – 2 ст. л.
- Петрушка – 1 ст. л.
Для заправки:
- Часник – 2 зуб.
- Яблучний оцет 6% – 2 ст. л.
- Мелений червоний перець – 0,5 ч. л.
- Соєвий соус – 1 ст. л.
- Мед – 2 ч. л.
Як приготувати:
- Часник пропустити через прес і відправити в окрему ємність. Додати оцет, соєвий соус, мелений червоний перець і мед. Перемішати.
- Кабачки добре нарізати тонкими кружальцями завтовшки 3-4 мм, моркву натерти на тертку для корейської моркви.
- До кабачків додати 1 ч. л. солі, до моркви – 2-3 щіпки. Перемішати і залишити на 25-30 хвилин.
- Об'єднати кабачки і моркву, додати заправку, перемішати.
- Обсмажити кунжут на олії, додати до овочів. Нарізати петрушку і додати до овочів.
- Перемішати і залишити в холодильнику на кілька годин.
Шпинатовий рулет
Інгредієнти:
- Шпинат – 150 г
- Яйця – 3 шт.
- Борошно – 50 г
- Вершковий сир – 300 г
- Сьомга – 200 г
- Огірок – 2 шт.
- Сік лимона – приблизно 1 ст. л.
- Сіль – 2 щіпки
- Кріп – за смаком
Як приготувати
- Шпинат разом із жовтками і дрібкою солі пробити блендером до однорідності, додати борошно, перемішати.
- Білки з дрібкою солі збити до щільних піків, акуратно ввести до шпинату.
- Деко застелити пергаментом, змазати олією.
- Розподілити шпинат і запекти за 180 градусів 10 хвилин. Дати охолонути.
- Змастити вершковим сиром з кропом і соком лимона, викласти по черзі огірки, нарізані соломкою, і сьомгу. Сформувати рулет і залишити в холодильнику на 2 години.
Закуска з яєць з авокадо
Інгредієнти:
- Варені яйця – 3-4 шт.
- Авокадо – половина
- Сік лимона – 1 ч. л.
- Йогурт або сметана – 2 ст. л.
- Зелень
- Сіль, перець, паприка, чорний кунжут – за смаком
Спосіб приготування: ⠀
- Яйця відварити, очистити і розрізати навпіл.
- У блендері подрібнити авокадо, жовтки, сік лимона. Додати йогурт, посолити, поперчити і перемішати.
- Нафарширувати яйця, прикрасити зеленню, паприкою, кунжутом.
Морквяний рулет з сиром
Інгредієнти:
- Морква – 600 г
- Яйця – 4 шт.
- Вершкове масло – 30 г
- Олія
- Перець, сіль
Для начинки:
- Плавлений сирок – 2 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Твердий сир – 90 г
- Майонез – 3 ст. л.
- Кріп
Як приготувати:
- Моркву натерти на дрібній тертці. Обсмажити на вершковому маслі та олії, помішуючи, 10-15 хвилин. Дати охолонути.
- Яйця розділити на жовтки і білки. Жовтки додати до моркви, поперчити і перемішати. Білки збити із сіллю до міцних піків.
- Додати білки до моркви, акуратно перемішати до однорідності.
- Тісто перекласти на деко, застелене пергаментом. Розподілити по поверхні. Запікати за 180 градусів 15 хвилин. Дати охолонути.
- Весь сир натерти на тертці, додати дрібно нарізаний кріп, подрібнений часник, майонез, перемішати.
- Морквяний корж змастити сирною начинкою, сформувати рулет і загорнути в харчову плівку.
- Прибрати в холодильник на ніч.
Закусочні капкейки з сиром
Інгредієнти:
- Яйця – 2 шт.
- Соняшникова олія – 110 г
- Кефір, сир, шинка – по 100 г
- Борошно – 200 г
- Розпушувач – 1,5 ч. Л.
- Сода, сода – по 0,5 ч. Л.
- Спеції та зелень – за смаком
Для крему:
- Вершкове масло – 100 г
- Сирний сир – 400 г
- Часник – 2 зуб.
Як приготувати:
- Змішати яйця, масло і кефір.
- Шинку нарізати дрібними кубиками, сир натерти на крупній тертці, додати в тісто. Додати спеції.
- З'єднати борошно, сіль, соду, розпушувач. Змішати всі інгредієнти, тісто має вийти густим.
- Заповнити форми на 2/3 і випікати в духовці 25 хвилин за температури 170 градусів.
- Для крему м'яке вершкове масло збити кілька хвилин. Додати сирний сир, вичавити часник, додати подрібнену зелень за смаком. Збити масу.
- Прикрасити капкейки кремом. Додаткова прикраса – оливки, чері, зелень, чіпси.
Сирні кульки з виноградом
Інгредієнти:
- Виноград без кісточки
- Вершковий сир із зеленню – 140 г
- Сир з пліснявою – 50 г
- Фісташки – 150 г
Як приготувати:
- Виноград вимити і просушити. Якщо у винограді є кісточки, акуратно дістати.
- Змішати сир з пліснявою и вершковий сир. Охолодити.
- Фісташки почистити і подрібнити в крихту. Кожну виноградину обліпити рівномірно сирною сумішшю і обваляти у фісташках. Прибрати на 30 хвилин у холодильник.
Читайте також:
- 5 м'ясних страв до дня народження, які ви точно не куштували
- 5 яскравих салатів до дня народження, щоб здивувати гостей
- Десерти на день народження – 5 рецептів, від яких гості будуть у захваті