Бануш або банош – їжа дуже калорійна, втім, як і все, чим харчуються на Закарпатті. Там люблять і сніданки дуже ситні, обов'язково спробуйте ратоту.
Для неї, як і для бануша, потрібна бринза. Це останній штрих перед подачею, з нею ця навариста кукурудзяна каша подається.
Окрім бринзи, зустрічаються бануші з обсмаженими з цибулею та грибами шкварками.
Коли варитимете його, використовуйте каструлю з товстим дном і помішуйте в процесі дерев'яною лопаткою.
Рецепт зі сторінки української фудблогерки vicky.chuii.
Бануш закарпатський
Інгредієнти:
- 500 мл сметани;
- 200 г кукурудзяної крупи;
- сіль, сало, бринза.
Спробуйте ще одну страву української кухні – шпундру. Для неї потрібні свинина та буряк.
Як приготувати:
- Сметану вилити у каструлю, довести до кипіння.
- Крупу промити під проточною водою.
- Коли сметана почне кипіти, тонким струменем ввести кукурудзяну крупу, постійно помішуючи дерев'яною ложкою.
- Прибрати вогонь до мінімуму, посолити та варити до готовності.
- Сало нарізати на невеликі шматочки та обсмажити. Викласти на бануш разом з бринзою.
Як готують сало гуцули та його рецепт – читайте тут.