
Меню на старий Новий рік-2022
Що більше страв на столі, то щедрішим буде Новий рік-2022, така традиція. Увечері з 13 на 14 січня заведено їсти вареники, найбільші та з м'ясом – це наші гилуни.
Ще обов'язково треба приготувати кутю, а також пропонуємо прикрасити стіл українським борщем з пампушками, свинячим рулетом з грибами та сиром, гуцульським буряковим салатом.
Щедра кутя

Щедра кутя
Інгредієнти:

- 200 г м'якої пшениці
- 150 г маку
- 50 г волоських горіхів
- 50 г родзинок
- Мед
- Цукор
- Ванільний цукор
- 100 мл вершків
- 30 г вершкового масла
- Вода
Як приготувати:
- Пшеницю промити в воді і відварити до готовності. Злити рідину і остудити.
- Мак залити окропом і проварити на слабкому вогні, доки макові зерна не стануть легко розтирати пальцями.
- Злити воду і пропустити мак через м'ясорубку. Змішати його з пшеницею, додати подрібнені горіхи, розпарені родзинки, мед, ваніль і цукор.
- Змішати кутю з молоком (вершками) і вершковим маслом, перекласти в миску.
- Готову кутю подавати охолодженою.
Український борщ з пампушками

Борщ з пампушками
Інгредієнти:
- 250 г яловичини з кісточкою
- По 150 г капусти і буряка
- 50 г моркви
- 200 г картоплі
- 3 зубчики часнику
- 1/2 цибулини
- 20 г сала
- 1 стол. ложка борошна
- 10 г томатної пасти
- Кріп, корінь і зелень петрушки
- Лаврове листя
- Сметана
- Оцет, олія
Для пампушок:
- 160 г борошна
- 10 г цукру
- По 5 г дріжджів і олії
- 1 яйце
- Сіль
Як приготувати:
- Зварити м'ясо майже до готовності. Вийняти, розрізати його на 4 порції і покласти назад в киплячий бульйон разом з нарізаними соломкою капустою і картоплею. Посолити і варити на повільному вогні.
- Потушкувати в бульйоні з олією і оцтом нарізаний соломкою буряк. Пасерувати з борошном і томатною пастою коріння і цибулю і додати все разом з буряком в борщ (за 15 хвилин після закладки капусти).
- Нарізати сало, розтерти його з часником і разом з приправами додати в борщ за 5 хвилин до готовності.
- Замісити тісто, спекти 16 пампушок і змочити їх соусом. Для приготування соусу розтерти із сіллю часник, додавши олію і трохи води.
- Розлити борщ по тарілках, заправити сметаною. Посипати подрібненою зеленню.
Свинячий рулет з грибами і сиром

Рулет з начинкою
Інгредієнти:
- 1 кг свинячої шиї або корейки без кістки
- 250 г грибів
- 100 г твердого сиру
- 1 цибулина
- 1 зубчик часнику
- Сіль, перець
- Олія
- Вершкове масло
Як приготувати:
- Зробити уздовж всього шматка м'яса глибокий надріз до половини товщини шматка. Потім зробити надрізи праворуч і ліворуч, також не розрізаючи шматок, а залишаючи стінки завтовшки 7-8 мм. Розгорнути шар м'яса, відбити і натерти сіль, перцем і пропущеним через прес часником.
- Гриби розрізати на четвертинки і пасерувати до золотавого кольору. Цибулю дрібно нарізати і обсмажити. Перемішати з грибами, посолити і поперчити.
- На шар м'яса викласти доріжкою, чергуючи, гриби і нарізаний кубиками сир. Згорнути в рулет і перев'язати його ниткою або скріпити зубочистками.
- Обсмажити рулет з усіх боків на сильному вогні, перекласти на змащене вершковим маслом деко. Запікати 1,5 години при температурі 180 градусів. Коли рулет добре підрум'яниться, накрити його фольгою і довести до повної готовності.
Вареники з картоплею та грибами

Вареники з картоплею і грибами
Для тіста:
- 2-3 склянки борошна
- 3/4 склянки води
- 1 яйце
- 1 ч. л. олії
- 1 ч. л. солі
Для начинки:
- 300 г картоплі
- 100 г печериць або білих грибів
- 1 цибулина
- Сіль, перець
Як приготувати:
- Картоплю відварити до готовності.
- Замісити тісто, додавши в борошно яйце, воду, олію і сіль. Розділити тісто на частини і розкачати в маленькі кружальця.
- Цибулю порубати кубиком і обсмажити з грибами, посолити і поперчити.
- Заздалегідь відварену картоплю розім'яти в пюре і змішати з грибами і цибулею.
- Приготувати вареники і відварити їх, опустивши в підсолений окріп.
- Подавати зі сметаною. Прикрасити гілочкою петрушки.
Гуцульський буряковий салат

Буряковий салат з квасолею
Інгредієнти:
- 3 буряки
- 300 г консервованої білої квасолі
- 300 г чорносливу
- 150 г квашеної капусти
- 1 цибулина
- Олія
Як приготувати:
- Буряк відварити до готовності, почистити і нарізати кубиками.
- Чорнослив помити і залити окропом на 15-20 хвилин. Потім обсушити і нарізати невеликими шматочками.
- Квашену капусту помити і нарізати.
- Цибулю почистити, нарізати тонкими півкільцями і обдати окропом.
- Змішати буряк, квасолю, капусту, цибулю і чорнослив. Додати сіль і перець, заправити олією.