Помідори на зиму

Замість хліба

Холодний суп

Штрудель із вишнею

Смачно та недорого

Сендвіч Відьмака

Що готують на Різдво 7 січня у Грузії, Молдові, Сербії – найцікавіші рецепти

У грузинській Сванетії – закритий м'ясний пиріг кубдарі, у Молдові – вареники з бринзою колцунаш. Серби печуть пишний хліб у вигляді з'єднаних булочок – чесницю
Різдвяні рецепти з різних країн
Різдвяні рецепти з різних країн / Фото: Колаж: Сьогодні

Різдво 7 січня разом з ними святкують у Молдові, Сербії, Грузії, Білорусі. І, звісно, кожна з цих країн має свої традиції в плані святкового столу.

Ми розповідали про грузинські пиріжки з вареним яйцем усередині гвезелі, але крім них у цій країні, зокрема у Сванетії, на різдвяний стіл ставлять кубдарі, пиріг з м'ясом.

Реклама

У рецепті від nabeghlavi.by, ясна річ, є уцхо-сунелі, свіжа кінза та базилік.

Молдавани готують колцунаш. Це вареники з бринзою та картоплею, вони супроводжуються шкварками, зеленню з часником. Авторка рецепта – malikavaleriika – пропонує подавати колцунаш зі сметаною.

А в Сербії є дивовижна чесниця. Це традиційний хліб, який випікається у вигляді з'єднаних булочок. У кожну з них кладеться квасолина, інжир, горіх або монетка.

Реклама

Усе це символізує щастя у новому році. У рецепті від kitchen_727 чесниця готується з бездрожжевого тіста.

Чесниця із Сербії

Чесниця із Сербії
Чесниця із Сербії

Інгредієнти:

Реклама
  • Борошно – 500 г
  • Молоко, вода – по 125 мл
  • Жовток – 1 шт.
  • Вершкове масло – 40 г
  • Цукор або мед – 1 ч. л.
  • Сіль – 1/2 ч. л.
  • Лимонна кислота, сода – по 1 ч. л.

Як приготувати:

  1. У глибоку миску просіяти борошно, додати соду, лимонну кислоту, сіль, цукор або мед, розтоплене масло. Добре перемішати.
  2. Акуратно влити тепле молоко та воду. Вимісити тісто впродовж 10-15 хвилин.
  3. Сформувати кульки, всередину кожної кульки покласти дрібний предмет (монетку, зернятко, горіх тощо).
  4. Круглу форму для випічки змастити маслом і щільно укласти кульки тіста. З частини тіста можна сформувати візерунки та прикрасити чесницю зверху.
  5. Змастити яєчним жовтком і поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.

Читайте також:

Кубдарі з Грузії

Грузинський пиріг з м'ясом кубдарі
Грузинський пиріг з м'ясом кубдарі

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно – 2 склянки
  • Молоко – 1,5 склянки
  • Вершкове масло – 2 ч. л.
  • Цибуля ріпчаста – 150 г
  • Свинина (або інше м'ясо) – 600 г
  • Перець чилі – 1,5 ч. л.
  • Кінза – 50 г
  • Зелений базилік – 1,5 ст. л.
  • Уцхо-сунелі – 1,5 ч. л.
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • Цукор, сіль, часник – за смаком
  • Олія

Як приготувати:

  1. Борошно просіяти в глибоку миску, додати дріжджі, сіль, цукор, кімнатної температури молоко, олію і розм'якшене вершкове. Ретельно перемішати до однорідності, якщо потрібно влити трохи води. Накрити плівкою, залишити на 30 хвилин.
  2. Тісто розкочати. По периметру проколоти зубочисткою або дерев'яною шпажкою, щоб випустити зайве повітря.
  3. М'ясо дрібно посікти або прокрутити через м'ясорубку, додати часник і цибулю, змішати з уцхо-сунелі, перцем і дрібно нарізаним базиліком та кинзою, приправити сіллю.
  4. Викласти в центр пирога начинку, з'єднати краї тіста та защипнути їх зверху. Ледве присипати кубдарі борошном і акуратно розкотити.
  5. Знову проколоти пиріг шпажкою по периметру і поставити в духовку, розігріту до максимальної температури, на 15-20 хвилин. Перед подачею змастити розтопленим вершковим маслом.

Читайте також:

Колцунаш – молдавські вареники з бринзою

Вареники зі щавлем
Вареники зі щавлем

Інгредієнти:

  • Борошно – 2 ск.
  • Яйця – 4 шт.
  • Терта бринза, сметана – по 100 г
  • Картопля – 5-7 шт.
  • Вершкове масло – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком

Як приготувати:

  1. Просіяти борошно, зробити в борошні воронку, влити воду, розбити яйце, додати сіль і замісити тісто.
  2. Тісто добре вимісити, покласти на стіл, укрити чистим рушником і дати вистояти 15-25 хвилин.
  3. Для начинки бринзу протерти, додати густе картопляне пюре, сирі яйця і добре перемішати.
  4. Тонко розкочати тісто, зробити вареники, опустити в окріп, дати скипіти.
  5. Щойно вони спливуть, шумівкою перекласти у тарілку, полити вершковим маслом та сметаною.

Читайте також:

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Кулінарний гороскоп
Яке ти варення за знаком зодіаку?
Абрикосове
Абрикосове
Малинове
Малинове
Нектаринове
Нектаринове
Апельсинове
Апельсинове
1 /2
Дізнатися
Робите заготівлі на зиму?
Рецепти
Підтримуй водний баланс
Скільки потрібно випити води за добу?
Розрахувати
Кількість рідини:
Тримай себе у формі
Перевір індекс маси тіла
Розрахувати
Ваш ІМТ

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти