Pasta alla Papalina, або паста Папи Римського, – одна з найулюбленіших та найпопулярніших у ресторанах столиці Італії. Її основа – фетучині, шинка, зелений горошок та пармезан.
Є версія, що "паста для Папи" була вигадана у 1939 році в ресторані La Cisterna, коли туди зайшов тоді ще кардинал Еухеніо Пачеллі, у майбутньому Папа Пій XII.
За основу було взято рецепт карбонари. Вона була приготована з менш жирним пармезаном, свинячу щоковину або бекон замінила шинка, додали обсмажену на вершковому маслі цибулю.
Щодо горошку, то на кулінарному сайті Тhe-pasta-project кажуть так: він у пасті Папи Римського все ж таки має бути.
Інша версія походження рецепта каже про те, що його автор – шеф-кухар Ватикану, а вигадав він цю страву в середині 1950-х, коли Папа Пій XII зійшов на престол.
Тож якщо цінуєте італійську кухню, любите різні варіації приготування пасти, обов'язково спробуйте і цю.
Паста Папи Римського
Інгредієнти:
- 400 г фетучині;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 1 цибулина, дрібно нарізана;
- 300 г сирокопченої шинки;
- 200 г замороженого зеленого горошку;
- 150 г тертого пармезану;
- 2 яйця;
- 200 мл жирних вершків;
- сіль, чорний мелений перець.
Як приготувати:
- Почистьте і дрібно наріжте цибулю, шинку невеликими кубиками, збийте яйця з тертим пармезаном.
- Відваріть горошок 5-7 хвилин у підсоленій воді.
- Поставте каструлю з водою, щоб приготувати пасту. Коли закипить, додайте сіль і знову доведіть до кипіння.
- Обсмажте цибулю на вершковому маслі або оливковій олії до напівпрозорого. Додайте шинку і готуйте кілька хвилин. Додайте горошок і тушкуйте ще кілька хвилин.
- Влийте жирні вершки, перемішайте. Додайте чорний мелений перець та сіль за смаком.
- Приготуйте пасту аль денте згідно з інструкцією на пакованні. Злийте воду.
- Додайте соус із збитими яйцями та сиром. Добре перемішайте, доки паста не покриється вершковим соусом. Подавайте одразу ж, рясно посипавши меленим чорним перцем.
Читайте також:
- Таралі – хрусткий італійський перекус, тонкощі приготування та рецепт
- Італійський сільський пиріг з баклажанами – рецепт простої та швидкої випічки
- 3 рецепти італійських інвольтіні – вишуканих рулетиків з курки, яловичини і баклажанів
- Поркета – рецепт італійського свинячого рулету, без якого не відбувається жодне свято
- 4 соуси для пасти, які обожнюють італійці