"Картопляні поросята" зі свининою – рецепт ситної естонської страви

По суті, це картопляні крокети зі свининою всередині. М'ясо має бути пісним і крупно нарізаним. Смажений шматочок потрапить у пюре і запечеться у духовці
"Картопляні поросята" зі свининою
"Картопляні поросята" зі свининою

Страви з м'яса в Естонії – це насамперед свято. Свинина там дорога, та й сама країна морська, там більше виступають по рибі. Але з м'яса естонці готують. Чого вартий гарний рулет "Довгий хлопчик".

Картуліпорс, що можна перекласти, як "поросята в тісті", страва давно відома. Про неї писав Вільям Похльобкін.

Реклама

М'ясо нарізається великими шматочками, обсмажується, а потім потрапляє в оболонку з картопляного пюре.

На відміну від крокетів, "поросята" не смажаться у фритюрі, а запікаються. Це робить їх хоч і не набагато, але не такими важкими для організму.

В оригінальному рецепті до картоплі потрібно додати склянку сметани або 0,75 склянки молока.

Реклама

Фудблогерка vinegretteblog, яка відтворила цю давню страву, радить не дотримуватися оригінального рецепта. Інакше тісто буде занадто рідким і сформувати "поросят" буде майже неможливо.

Зверніть увагу, перцю та інших спецій немає, лише сіль. Справа в тому, що в Естонії спеції та перець не у фаворі. Тож додавайте їх на свій смак.

"Картопляні поросята" зі свининою

"Картопляні поросята" зі свининою
"Картопляні поросята" зі свининою

Реклама

Інгредієнти:

  • пісна свинина – 500 г;
  • картопляне пюре – 1,2-1,5 кг;
  • яйця – 2 шт.;
  • сметана – 2-3 ст. л.;
  • тепле молоко – 50 мл;
  • борошно – 2-3 ст. л. + на обвалку;
  • сіль.

І ще одну страву естонської кухні – салат "Росольє" з буряком та оселедцем знайдете тут.

Як приготувати:

  1. Наріжте свинину на шматочки розміром із сірникову коробку і обсмажте з обох боків до напівготовності (без олії).
  2. Відваріть картоплю, в пюре додайте сметану, 1 яйце, борошно та молоко, перемішайте. Має вийти м'яке еластичне та не надто рідке пюре, щоб можна було з нього ліпити.
  3. Оберніть кожен шматочок свинини пюре і сформуйте "пиріжок". Стежте, щоб не було дірок.
  4. Обваляйте кожен "пиріжок" у борошні, потім у злегка збитому яйці та викладіть на деко.
  5. Запікайте в духовці за температури 180 градусів до легкого зарум'янювання 15-20 хвилин.
  6. Готові картуліпорс подавайте гарячими зі сметаною.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Робите заготівлі на зиму?
Рецепти
Підтримуй водний баланс
Скільки потрібно випити води за добу?
Розрахувати
Кількість рідини:
Тримай себе у формі
Перевір індекс маси тіла
Розрахувати
Ваш ІМТ

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти