М'ясо і овочі – правильне поєднання. З точки зору дієтологів ну й тих, хто ці поєднання їстиме. Як правило, до м'яса подається картопляне пюре, але ж його можна зробити з нуту, буряка, броколі або цвітної капусти. Але буває так, що овочевий гарнір – не зовсім те, що хотілося, тобто взагалі не підходить до конкретного виду м'яса. Тоді треба знати, що саме підходить і вміти ідеально приготувати будь-які овочі.
Свинина
Одне з найулюбленіших видів м'яса. Воно жирне і без овочевих гарнірів його складно їсти. Як правило, ми готуємо до свинини картопляне пюре з овочами. А це не тільки важко для шлунка, а й шкідливо для фігури.
Експерти радять: до запеченої із салом свинини, наприклад, рульку подавати тушковану або квашену капусту.
До смаженої свинини подавати овочі гриль – від болгарського перцю до кабачків і баклажанів. Смачно буде, якщо насмажити лісові гриби або приготувати соус на основі яблук кислих сортів з додаванням меду. Не робіть до свинини смажену картоплю і тим паче картоплю фрі.
Яловичина
Це м'ясо, вірніше, його овочеве сусідство вимагає особливого підходу. Теж саме і зі спеціями – їх не потрібно багато, часом достатньо тільки солі та перцю.
Якщо тушкуйте яловичину, то як гарнір приготуйте картопляне пюре з подрібненими грибами. А саме – гливами, печерицями, свіжими білими.
Дуже смачно, якщо тушкувати яловичину в томатній пасті або зі свіжими помідорами. Це не тільки смачно, таким чином яловичина приготується швидше.
Якщо смажите м'ясо на сковороді (стейки) або запікаєте шматком, то це може бути консервована кукурудза, стручкова квасоля, броколі.
Ще добре поєднуються з яловичиною кабачки, буряк, горошок, всі види капусти, крім тушкованої і квашеної.
Курка, індичка, качка
З куркою, качкою та індичкою поєднуються фруктово-овочеві гарніри, в яких є трохи яблук кислих сортів. Птицю, насамперед курку та індичку, подавайте з обсмаженою цибулею і болгарським перцем, рисом з кукурудзою і горошком.
Якщо хочете запекти грудки цілком, то чудово підійдуть вершково-грибний соус, пюре з гарбуза та цвітної капусти. Смажена курка або індичка буде ще смачніше, якщо запекти до неї овочі. Не смачною буде птиця з білокачанною капустою.
До качки подавайте ягідні соуси, перш за все журавлинний . Горохові або гарбузове пюре з селерою.
Читайте також:
- Яловичина по-бургундськи – в чому особливість і як приготувати
- Маринади для м'яса в духовці та на сковороді – рецепти для свинини, яловичини і курки
- Смажимо м'ясо смачно і правильно – за порадами шеф-кухаря