Панетоне - классичний рецепт
Дедалі частіше у великодні дні ми віддаємо перевагу не тільки нашим традиційним паскам, а й випікаємо соковиті ромові баби та панетоне.
Здобна паска – це насамперед різдвяна випічка, але з 1919 року в Італії її печуть і продають у величезних обсягах на католицький Великдень.
Саме в 1919 році, в Мілані, панетоне став не просто солодким хлібом, а отримав форму купола та додаткові інгредієнти – цукати та сухофрукти.
Панетоне
Панетоне – классичний рецепт
Для опари:
- 150 мл теплої води;
- 8 г свіжих дріжджів;
- 200 г борошна;
- 0,5 ч. л. цукру.
Для тіста:
- 300 г вершкового масла кімнатної температури;
- 50 мл теплого молока;
- 60 г свіжих дріжджів;
- 700 г борошна;
- 190 г цукру;
- ванілін;
- 1,5 ч. л. солі;
- 12 жовтків;
- 200 мл холодного молока.
Для начинки:
- по 100 г родзинок, журавлини, цукатів з апельсинових кірок;
- 80 мл рому.
Рецепт закарпатської медової паски читайте тут.
Як приготувати:
- Для опари в теплій воді розвести свіжі дріжджі. Додати цукор і борошно. Перемішати. Накрити рушником і залишити на столі на три години. Потім тісто злегка перемішати, щоб вийшов газ, що утворився. Знову накрити і залишити тісто в прохолодному місці на ніч.
- Змішати родзинки і журавлину. Залити гарячою водою, промити під струменем чистої води. Залити все ромом і залишити на ніч.
- Розвести в 50 мл теплого молока дріжджі. Перемішати і залишити на 15 хвилин. Вони мають активізуватися.
- Просіяти необхідну кількість борошна. У глибокій мисці розтерти жовтки з цукром. Додати до цієї суміші сіль, ванілін і холодне молоко.
- У жовтково-молочну суміш ввести розведені дріжджі та опару. Поступово додаючи борошно, замісити однорідне тісто. Нарізати вершкове масло кубиками і поступово, по шматочку, додати в тісто. Воно має стати в'язким, але еластичним.
- Додати замочені сухофрукти і цукати. Тісто перенести у велику миску. Залишити в теплому місці без протягів на три години. За цей час воно має піднятися і збільшитися втричі.
- Після вистоювання тісто добре об'імяти. Постійно змочуйте руки в олії, щоб воно не прилипало.
- Розділити його на порційні шматочки. З кожного сформувати кульку і заповнити форми не більше, ніж на третину. Тісто дуже сильно підніметься.
- Залишити заготовки на дві години. Після того, як тісто підійшло, можна зробити хрестоподібні надрізи зверху. Змастити розтопленим вершковим маслом.
- Випікати за температури 170 градусів 30-50 хвилин. Усе залежить від розміру виробів. Перевірити готовність дерев'яною шпажкою.