Різдво для грузинів, як і для нас, – сімейне свято. А коли сім'я збирається разом, на стіл ставиться дуже багато різної їжі. Наприклад, ситне оджахурі з картоплі та свинини.
Але є особливі пиріжки – гвезелі. Їх завжди готують на Різдво гурійці – це етнічний народ Грузії.
Випікаються вони з дріжджового тіста у формі півмісяця. Усередині – багато молодого сиру та половинки вареного яйця.
У начинці можливі ще й монетка або квасолина. Якщо вам дістанеться такий гвезелі, чекайте на щасливий рік.
На сайті Zernograd.com рекомендують варити яйця для начинки трохи більше 10 хвилин, щоб жовток залишався яскраво-жовтим і не потемнів.
Різдвяні пиріжки гвезелі
Інгредієнти:
- 600 г – борошно пшеничне;
- 0,5 ч. л. – дріжджі;
- 300 мл – молоко;
- 25 мл – олія;
- по 0,5 ч. л. – сіль, цукор;
- 1 яйце.
Для начинки:
- 500 г – сир молодий;
- 1 яйце;
- 1 жовток.
Як приготувати:
- Для тіста в теплому молоці розчинити дріжджі та цукор. У борошні зробити заглиблення, додати сіль. Влити молоко, олію, додати яйце і замісити тісто. Залишити підходити до однієї години під плівкою. Об'єм тіста збільшиться удвічі-тричі.
- Розділити тісто на частини, дати відлежатися 10-15 хвилин перед формуванням гвезелі.
- Для начинки яйця зварити круто, натерти сир на великій тертці.
- Розкочати круглі коржики завтовшки 3-5 мм. На одну половину викласти сир та половинки яєць. Прикрити другою половиною тіста, ретельно скріпити краї. Надати форму півмісяця. Викласти на присипане борошном деко. Змастити жовтком.
- Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці на середньому рівні близько 15 хвилин до золотавого кольору.