
Варення зі смородини, може, й не таке популярне, як полуничне, але смачне точно. Тобто кілька баночок та компот, зокрема на зиму, не завадять. Тим паче ціна цієї ягоди не надто висока.
Одразу зауважимо: українською червона смородина називається порічка, а чорна смородина – ...просто смородина.
Автор швидкого варення зі смородини Богдан Волинський пропонує зробити одну порцію, щоб зрозуміти, чи потрібна вам така кількість цукру.

Желе з порічки - редакційний рецепт, ягоди та цукру беруть у пропорції 1:1.
У компот зі смородини від zakatki_zakrutki можна брати ягоду одного сорту, а можна зробити асорті.
Компот з порічки

Інгредієнти на 3-літрову банку:
- порічка – ⅓ банки;
- цукор – 1 склянка;
- вода – 1,8 л.
Як приготувати:
- Ягоди перебрати, промити, покласти в чисту банку.
- В емальовану каструлю налити воду, засипати цукор, довести до кипіння і кип'ятити до розчинення цукру.
- Залити сироп у банку з порічкою.
- Банку закатати, перевернути вгору дном і укутати ковдрою на 12 годин.
Компоти з черешні можна пити зараз, а можна заготовити на зиму. Як це зробити – читайте тут.
Швидке варення зі смородини

Інгредієнти на одну порцію:
- 1 склянка води;
- 8 склянок цукру;
- 6 склянок смородини.
Як приготувати:
- Вилити воду в каструлю, додати половину цукру (4 склянки), поставити на вогонь та довести до кипіння. Весь цукор має розчинитись.
- Висипати смородину, довести до кипіння та варити 12 хвилин.
- Додати цукор (4 склянки), довести до кипіння та варити 5 хвилин.
- Гаряче варення розлити в банки, дати охолонути, накрити кришкою і зберігати в прохолодному місці.
В Англії зі смородини готують напій кордіал, його рецепт тут.
Желе з порічки на зиму
Інгредієнти:
- ягода – 500 г;
- цукор – близько 500 г.
Як приготувати:
- Ягоди промити, перебрати, добре просушити.
- Додати цукор і ретельно перемішати. Залишити на 10-15 хвилин.
- Коли з'явиться сік, перемішати ще раз і поставити каструлю на максимальний вогонь.
- Довести до кипіння та появи піни. Піну зібрати, варити 5 хвилин, зняти з вогню.
- Гарячу порічку протерти через сито.
- Протерте желе ще раз прогріти та перелити в стерилізовані банки.
Тут знайдете два вдалі рецепти варення із шовковиці.