Що робити з нез'їденою куркою – приготувати соковитий "Сhicken divan"

2 січня 2022, 18:01
Можливо, курка стане ще смачнішою, бо запікатиметься разом з броколі під сирно-вершковим соусом. До речі, якщо залишилося трохи сухого білого вина після Нового року, воно теж знадобиться у цьому рецепті

Слово "диван", яке чітко читається, походить від назви ресторану, в якому було придумано цю страву, – "Divan Parisienne". Сталося це у 1950-х роках у Нью-Йорку.

Тоді в США ще була мода на все французьке, тому ресторан так і назвали. Для власників закладу слово "divan" (з французької – софа, кушетка) було втіленням елегантності. Тобто ресторан призначався для приємних зустрічей на зручному дивані справжніх леді та джентльменів.

Рецепт страви з курки - "Сhicken divan"

Реклама

Сьогодні це більше домашня вечірня страва, яка не переобтяжить шлунок і, як і чисто французьке фрикасе, допоможе "ліквідувати" залишки нез'їденої курки.

М'ясо запікають з попередньо відвареною броколі. Соковитість дають вершкове масло, сир, бульйон та вино.

У рецепті із сайту Нerringinfurs.blogspot.com використовують два види сиру, звичайний твердий і трохи пармезану.

Реклама

Рецепт страви з курки "Сhicken divan"

Інгредієнти:

  • 1 великий качан броколі;
  • 4 великі курячі стегна або залишки запеченої курки;
  • 1 ст. л. олії;
  • 3 ст. л. вершкового масла;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 2 зуб. часнику;
  • 3 ст. л. сухого білого вина;
  • 240 мл курячого бульйону;
  • щіпка солодкої паприки;
  • 40 мл вершків;
  • велика жменя тертого твердого сиру;
  • 2 ст. л. пармезану (за бажанням);
  • 1 ст. л. панірувальних сухарів;
  • сіль та мелений чорний перець – за смаком.

Як приготувати:

  1. Броколі поділити на суцвіття. Відварити в підсоленому окропі 2 хвилини. Капуста має бути трохи тверда. Викласти у велику миску з дуже холодною водою, остудити до кімнатної температури.
  2. Курку нарізати шматочками приблизно по 2-3 см. Посолити, поперчити. На добре розігрітій сковороді на олії обсмажити близько 4 хвилин. Перекласти на тарілку.
  3. Для соусу в сотейнику розтопити вершкове масло (2 ст. л.), додати борошно. Готувати, мішаючи, кілька хвилин. Додати пропущений через прес часник, перемішати і готувати секунд 15.
  4. Влити вино та бульйон, готувати до легкого загустіння. Додати вершки та паприку, перемішати і довести до кипіння. Готувати 3 хвилини.
  5. Зняти з вогню і додати в соус жменю тертого сиру. Розмішати, доки сир повністю не розчиниться. Додати сіль за смаком.
  6. Форму для запікання змастити вершковим маслом. Викласти броколі. Полити половиною соусу. Далі додати курку і полити рештою соусу.
  7. Посипати тертим пармезаном, змішаним з панірувальними сухарями. Зверху викласти дрібно нарізане вершкове масло (1 ст. л.).
  8. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин. Переставити під увімкнений верхній гриль і готувати ще 3 хвилини.