Слово "диван", яке чітко читається, походить від назви ресторану, в якому було придумано цю страву, – "Divan Parisienne". Сталося це у 1950-х роках у Нью-Йорку.
Тоді в США ще була мода на все французьке, тому ресторан так і назвали. Для власників закладу слово "divan" (з французької – софа, кушетка) було втіленням елегантності. Тобто ресторан призначався для приємних зустрічей на зручному дивані справжніх леді та джентльменів.
Рецепт страви з курки - "Сhicken divan"
Сьогодні це більше домашня вечірня страва, яка не переобтяжить шлунок і, як і чисто французьке фрикасе, допоможе "ліквідувати" залишки нез'їденої курки.
М'ясо запікають з попередньо відвареною броколі. Соковитість дають вершкове масло, сир, бульйон та вино.
У рецепті із сайту Нerringinfurs.blogspot.com використовують два види сиру, звичайний твердий і трохи пармезану.
Рецепт страви з курки "Сhicken divan"
Інгредієнти:
- 1 великий качан броколі;
- 4 великі курячі стегна або залишки запеченої курки;
- 1 ст. л. олії;
- 3 ст. л. вершкового масла;
- 2 ст. л. борошна;
- 2 зуб. часнику;
- 3 ст. л. сухого білого вина;
- 240 мл курячого бульйону;
- щіпка солодкої паприки;
- 40 мл вершків;
- велика жменя тертого твердого сиру;
- 2 ст. л. пармезану (за бажанням);
- 1 ст. л. панірувальних сухарів;
- сіль та мелений чорний перець – за смаком.
Як приготувати:
- Броколі поділити на суцвіття. Відварити в підсоленому окропі 2 хвилини. Капуста має бути трохи тверда. Викласти у велику миску з дуже холодною водою, остудити до кімнатної температури.
- Курку нарізати шматочками приблизно по 2-3 см. Посолити, поперчити. На добре розігрітій сковороді на олії обсмажити близько 4 хвилин. Перекласти на тарілку.
- Для соусу в сотейнику розтопити вершкове масло (2 ст. л.), додати борошно. Готувати, мішаючи, кілька хвилин. Додати пропущений через прес часник, перемішати і готувати секунд 15.
- Влити вино та бульйон, готувати до легкого загустіння. Додати вершки та паприку, перемішати і довести до кипіння. Готувати 3 хвилини.
- Зняти з вогню і додати в соус жменю тертого сиру. Розмішати, доки сир повністю не розчиниться. Додати сіль за смаком.
- Форму для запікання змастити вершковим маслом. Викласти броколі. Полити половиною соусу. Далі додати курку і полити рештою соусу.
- Посипати тертим пармезаном, змішаним з панірувальними сухарями. Зверху викласти дрібно нарізане вершкове масло (1 ст. л.).
- Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин. Переставити під увімкнений верхній гриль і готувати ще 3 хвилини.