Вересень – один з найпотужніших місяців за наявністю на ринках і в магазинах корисних для нас овочів і фруктів. Тому поки не варто купувати порівняно дорогі авокадо та інші суперфуди, коли в доступності є своє і у величезних кількостях. Дієтолог Альона Гаврилюк назвала фрукти та овочі, які потрібно їсти зараз.
Болгарський перець
Що купувати на ринку і в магазині у вересні
У перці міститься досить рідкісний вітамін Р, який допомагає засвоєнню аскорбінової кислоти і робить овоч незамінним для нашого серця і судин.
Дослідження показали: регулярне вживання перцю здатне знижувати ризик інсульту. Щоб забезпечити організму добову потребу вітаміну Р, потрібно з'їсти лише один великий перець.
Баклажани
На клітковині, яка міститься в баклажанах, добре засівається і розмножується дружня нам мікрофлора кишечника і зменшуються явища дисбактеріозу.
Кабачки і цукіні
Кабачки і цукіні зменшують прояви целюліту і все завдяки своїй здатності виводити з організму зайву рідину. Якщо ви схильні до набряків, то спробуйте замінити один з прийомів їжі на страву з кабачків.
Гарбуз
Склад гарбуза забезпечує профілактику атеросклерозу, діабету, жовчнокам'яної хвороби. Лікарі рекомендують сік зі свіжої м'якоті гарбуза при порушенні роботи нирок і при набряках під час вагітності.
Гарбуз має прекрасні сечогінні властивості. Користь сирого гарбуза доведена при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і при підвищеній кислотності.
Капуста
Добре впливає на шлунково-кишковий тракт. Стимулює метаболізм, м'яко очищує організм, виводить шлаки і токсини.
Помідори
Лікопін, що входить до складу помідора, – доволі потужний антиоксидант, який запобігає безлічі хвороб. Помідори допомагають знизити ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Сливи
Слива дбайливо очищує шлунок і нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту. Фрукт підвищує апетит і підсилює перистальтику кишечника.
Слива корисна при атеросклерозі, зменшує поганий холестерин на стінках судин.
Диня
Вітамін А, який є в дині, допомагає підтримувати здоров'я очей, шкіри, кісток та імунної системи. У дині багато калію – близько 12% від добової норми, що корисно для серця, м'язів і нормального кров'яного тиску.
Також в ній міститься залізо, магній, кальцій, фолієва кислота, ніацин, холін, фосфор, селен.
Але не треба налягати на диню, якщо у вас є проблеми з травленням.
Груша
Регулярне вживання груш знімає напругу і посилює опірність організму. Тому груші рекомендовано спортсменам і людям, зайнятим важкою фізичною працею.
Але груша принесе користь при помірній кількості в раціоні – однієї-двох на день буде достатньо.
Виноград
Відкрито багато корисних властивостей винограду. Він корисний при лікуванні астми, має властивість запобігати утворенню тромбів, позбавляє закрепів та інших проблем зі шлунково-кишковим трактом.
Багатий виноград і на антиоксиданти – підтримує сили організму і уповільнює старіння.
Але не варто забувати про калорійність винограду: майже 70 ккал у 100 грамах. Якщо ви стежите за фігурою, то від винограду краще відмовитися.
Тут дізнаєтеся лайфхаки і рецепти від дієтолога, які змусять ваших дітей полюбити овочі.