Окіст або шинка – головне, що має стояти на столі під час святкування католицького Різдва.
Здавалося б, що може бути простіше запеченого шматка м'яса? Потрібно додати спеції, загорнути у фольгу, відправити в духовку та забути про нього на кілька годин.
Як смачно запекти окіст або буженину на Різдво
Експерти з Вonappetit.com категорично проти такої безтурботності. Адже спочатку м'ясо має прогрітися за низьких температур, а потім треба додати вогонь.
Ну й глазур – нею потрібно поливати м'ясо в процесі запікання кожні 5 хвилин.
5 кроків до смачної та красивої шинки
1. Підготовка
Якщо м'ясо було куплено заздалегідь, то дістати його з морозилки потрібно за 2-3 дні до Різдва.
Відтавати, зрозуміло, воно має у холодильнику. А перед запіканням нехай м'ясо полежить за кімнатної температури не менше 1 години.
Перед тим, як відправити його в духовку, зробіть перехресні надрізи до 1,5 см з жирного боку м'яса.
Це допоможе глазурі сильніше просочити скоринку.
2. Випікання
Розігрійте духовку до 150 градусів. Щільно загорніть м'ясо у фольгу та помістіть у форму для запікання.
За такої температури м'ясо має прогрітися. Тобто стати сірого кольору. На це потрібно 25 хвилин мінімум.
3. Глазур
Щойно м'ясо прогріється, дістаньте його з духовки та збільшіть вогонь до 220 градусів.
Тим часом потрібно зробити глазур на 2 кг м'яса.
Збийте 1½ склянки віскі, ¾ склянки меду, ¼ склянки патоки, 1 чайну ложку пластівців чилі та кілька горошин чорного перцю.
Патоку можна замінити кленовим сиропом, як додаткові інгредієнти взяти трохи цукру або апельсинового соку.
Зніміть фольгу, змастіть м'ясо глазур'ю і запікайте, поливаючи страву нею та соками кожні 5 хвилин, доки не підрум'яниться, десь 15-20 хвилин.
4. Відпочинок
Будь-яке запечене м'ясо має постояти перед подачею на стіл, щоб набратися соків. Дайте йому відпочити хоч б 20 хвилин.
5. Подання
Подавати різдвяний окіст смачно зі стравами з картоплі, соліннями, соусами на основі ягід або майонезу та діжонської гірчиці.