
Страви на католицьке Різдво 2022
У кожній країні, де святкуватимуть католицьке Різдво, є гастрономічні традиції.
Спільне – це запечена птиця або м'ясо в центрі столу, соуси до них і багато солодкого.
Ще можна приготувати чудові фаршировані печериці та паштет з курячої печінки з білим вином.

Джеймі Олівер пропонує цікавий і красивий салат з моцарели та мандаринів.
Запечена свинина з чорносливом

Інгредієнти:
- 100 г чорносливу;
- 1 кг корейки цілим шматком;
- 1 ст. л бутончиків гвоздики;
- 1 ст. л цукрової пудри;
- 1 ст. л вершкового масла;
- 2 шт середніх кислих яблука;
- 1/2 склянки м'ясного бульйону;
- 1/4 склянки вершків;
- 1 ст. л крохмалю;
- сіль, перець.
Як приготувати:
- Чорнослив помити і замочити в теплій воді.
- Корейку обсушити, натерти сіллю і перцем. Зробити на зовнішньому шарі надрізи у вигляді решітки. Вкласти в кожен ромб по бутончику гвоздики.
- Посипати свинину тонким шаром цукрової пудри. Покласти на деко, змащене вершковим маслом. Запікати в заздалегідь розігрітій печі 40 хвилин на 200-220 градусів.
- Яблука нарізати на шматочки. Віджати чорнослив. Вийняти деко, розкласти яблука і чорнослив навколо м'яса. Запікати ще 20-25 хвилин.
- Злити з дека м'ясний сік, процідити в каструлю. Додати бульйон, вершки, довести до кипіння. Обережно ввести в соус крохмаль. Закип'ятити, посолити, поперчити.
- Перед подачею прогріти м'ясо і фрукти в соусі.
Фаршировані печериці

Шампіньйони з начинкою
Інгредієнти:
- оливкова олія, сіль;
- 3 скибочки тостового хліба;
- 1 зубчик подрібненого часнику;
- 140 г козячого сиру;
- 1/2 склянки листя петрушки;
- 1/4 ч. л. пластівці червоного перцю;
- 565 г печериць, ніжки зрізати.
Як приготувати:
- Розігріти духовку до 200 градусів. Злегка змастити деко оливковою олією.
- У кухонному комбайні збити хліб і часник до отримання дрібних крихт; відкласти 1/2 склянки суміші.
- Додати козячий сир, зелень і пластівці перцю. Приправити сіллю і збити.
- Викласти начинку в кожен гриб і посипати крихтами.
- Запікати, доки гриби не стануть м'якими і злегка не підрум'яняться, від 15 до 20 хвилин.
Читайте також:

Паштет з печінки з білим вином

Печінковий паштет
Інгредієнти:
- 500 г курячої або телячої печінки;
- 150 г вершкового масла;
- 100 мл сухого білого вина;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 100 г жирних вершків;
- 5 ст. л. олії;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ч. л. чебрецю;
- мелений мускатний горіх, сіль, перець.
Як приготувати:
- Печінку помити, видалити плівки і жили. Нарізати середніми шматочками.
- Цибулю і часник почистити і дрібно нарізати.
- Розігріти сковороду на середньому вогні, додати третину вершкового масла і розтопити. Обсмажити цибулю і часник до м'якості, близько 5 хвилин. Додати печінку і готувати ще 10 хвилин.
- Додати вино та прянощі, смажити близько 5 хвилин. Влити вершки, прогріти і зняти з вогню.
- Подрібнити масу за допомогою блендера до отримання гладкого однорідного пюре. Перекласти паштет в форму.
- Розтопити масло. Піну зняти шумівкою, рідке масло процідити. Залити топленим маслом паштет. Накрити плівкою і зберігати в холодильнику.
Різдвяний салат від Джеймі Олівера

Різдвяний салат з мандаринами
Інгредієнти:
- 4 кульки моцарели по 100 г;
- 4 великих мандарина;
- кілька гілочок м'яти;
- 4 скибочки прошуто;
- 50 г пармезану;
- сіль, мелений перець;
- цедра і сік одного лимона;
- оливкова олія, бальзамічний оцет.
Як приготувати:
- Розрізати моцарелу на шматки і викласти на тарілку. Посипати сіллю, перцем і дрібно натертою лимонною цедрою. Зверху розкласти тонкі кружальця очищених мандаринів.
- Скропити сумішшю лимонного соку та оливкової олії салатні листя. Загорнути їх у скибочку прошуто як букет. Викласти на тарілку зверху на мандарини і моцарелу.
- Посипати тонкою стружкою пармезану і листям м'яти. Скропити бальзаміком.
Читайте також:

Шварцвальдський торт

Шварцвальдський торт
Інгредієнти для бісквіту:
- 7 шт. жовтків;
- 130 г цукру;
- 6 шт. білків;
- по 25 г борошна, крохмалю, какао;
- 50 г розтопленого вершкового масла.
Для начинки:
- 300 г замороженої вишні;
- 100 мл води;
- 3 ст. л. цукру;
- 20 г кукурудзяного крохмалю.
Для сиропу:
- 200 мл вишневого соку;
- 2 ст. л. ванільного цукру;
- 1 ст. л вишневого лікеру.
Для крему:
- 500 мл вершків (35%);
- 2 ст.л. цукрової пудри;
- ванільний цукор.
Як приготувати:
- Просіяти борошно, крохмаль і какао. Жовтки збити з 1/2 цукру в щільну світлу масу.
- Збити білки з цукром, що залишився, до міцних піків.
- До жовтків додати 1/3 збитих білків, всипати сухі інгредієнти, перемішати. Додати білки, що залишилися.
- Частину тіста (2-3 ст. л.) перемішати з розтопленим вершковим маслом. Додати в основне тісто, розмішати.
- Вилити в підготовлену форму і випікати 45 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці. Бісквіт остудити, вийняти з форми. Розрізати на 3 коржі.
- Вишню розморозити, злити сік. Крохмаль перемішати з водою, додати до ягід разом з цукром. Довести до кипіння і варити 1-2 хвилин, помішуючи. Остудити.
- Для сиропу вишневий сік і цукор прокип'ятити, остудити, додати вишневий лікер.
- Холодні вершки збити разом з цукровою пудрою і ваніллю.
- Перший корж просочити сиропом, викласти частину крему. Зверху помістити половину вишневої начинки. Накрити другим коржем, просочити сиропом. Повторити процедуру з вершками і начинкою. Третій корж просочити й укласти просоченим боком всередину.
- Верх і боки змастити збитими вершками. Посипати тертим шоколадом і прикрасити вишеньками. Поставити торт в холодильник на годину.