Пиріжки гвезелі з сиром та вареним яйцем – їх їдять грузини на Різдво

5 січня 2022, 10:01
Тісто для них має бути еластичним, щоб витримати кількість багатої начинки. Сир потрібен молодий, а яйця кладуться вже зварені круто

Різдво для грузинів, як і для нас, – сімейне свято. А коли сім'я збирається разом, на стіл ставиться дуже багато різної їжі. Наприклад, ситне оджахурі з картоплі та свинини.

Але є особливі пиріжки гвезелі. Їх завжди готують на Різдво гурійці – це етнічний народ Грузії.

Різдвяні пиріжки гвезелі

Реклама

Випікаються вони з дріжджового тіста у формі півмісяця. Усередині – багато молодого сиру та половинки вареного яйця.

У начинці можливі ще й монетка або квасолина. Якщо вам дістанеться такий гвезелі, чекайте на щасливий рік.

На сайті Zernograd.com рекомендують варити яйця для начинки трохи більше 10 хвилин, щоб жовток залишався яскраво-жовтим і не потемнів.

Реклама

Різдвяні пиріжки гвезелі

Інгредієнти:

  • 600 г – борошно пшеничне;
  • 0,5 ч. л. – дріжджі;
  • 300 мл – молоко;
  • 25 мл – олія;
  • по 0,5 ч. л. – сіль, цукор;
  • 1 яйце.

Для начинки:

  • 500 г – сир молодий;
  • 1 яйце;
  • 1 жовток.

Як приготувати:

Реклама
  1. Для тіста в теплому молоці розчинити дріжджі та цукор. У борошні зробити заглиблення, додати сіль. Влити молоко, олію, додати яйце і замісити тісто. Залишити підходити до однієї години під плівкою. Об'єм тіста збільшиться удвічі-тричі.
  2. Розділити тісто на частини, дати відлежатися 10-15 хвилин перед формуванням гвезелі.
  3. Для начинки яйця зварити круто, натерти сир на великій тертці.
  4. Розкочати круглі коржики завтовшки 3-5 мм. На одну половину викласти сир та половинки яєць. Прикрити другою половиною тіста, ретельно скріпити краї. Надати форму півмісяця. Викласти на присипане борошном деко. Змастити жовтком.
  5. Випікати у розігрітій до 180 градусів духовці на середньому рівні близько 15 хвилин до золотавого кольору.