Як приготувати розсипчасту кутю на Святвечір та 5 перевірених рецептів

5 січня 2022, 15:41
Якщо це кутя з пшениці, то крупу рекомендують варити в чавунній каструлі. Важливо стежити, щоб крупа не переварилася, а обов'язковими добавками є мак, мед та узвар

Кутя – це найголовніше, що має стояти на столі в різдвяний Святвечір. Варіянти смачної та розсипчастої куті – класичної, з родзинками та медом, з рису та інші – нижче.

У кутю можна додавати сухофрукти, фрукти та ягоди, мак, горіхи, а також всілякі спеції та прянощі за смаком.

Рецепти куті на Святвечір

Реклама

Як зварити розсипчасту кутю

  • Пшеницю перебрати, прибрати зіпсовані зерна і сміття. Вимити, залити чистою холодною водою, дати набухнути впродовж доби або залишити мінімум на 2-3 години.
  • У каструлі (бажано чавунної) нагріти до кипіння воду, всипати пшеницю (воду заздалегідь злити, зерна відкинути на друшляк).
  • Співвідношення крупи та води: на одну частину крупи три частини води. Закип'ятити, зменшити вогонь, варити без солі до готовності.
  • Готова пшениця – м'яка, але форму не втрачає. Практично готову пшеницю трохи посолити, зайву рідину злити, кашу охолодити і використовувати для приготування різдвяної куті.

Класичний рецепт куті

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

Реклама
  • 1 склянка пшениці;
  • 3 склянки води;
  • 1/2 склянки маку;
  • 1/2 склянки порізаних горіхів;
  • 1/2 склянки родзинок;
  • 2-3 ст. ложки меду.

Як приготувати:

  1. Пшеницю, підготовлену для куті, промити і замочити у воді на 4 години. Розмоклу крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності.
  2. Пшениця має стати м'якою, але не розваритися повністю. Якщо потрібно, в процесі варіння підлити води.
  3. Мак подрібнити в кавомолці.
  4. Горіхи порізати. Світлі родзинки без кісточок залити на 30 хвилин теплою водою.
  5. Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед за смаком і все перемішати.
  6. Подавати кутю холодною.

Читайте також:

Кутя з родзинками і горіхами в духовці

Реклама

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 2 склянки пшениці;
  • 1 склянка маку;
  • 1/2 склянки цукру;
  • 3 ст. л. меду;
  • дрібка солі, родзинки, волоські горіхи.

Як приготувати:

  1. Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип'ятити.
  2. Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою.
  3. Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
  4. Накрити щільно кришкою і поставити до духовки, розігрітої до 160 градусів. За 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, доки вся вода не вбереться.
  5. Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти у ступці (або розтерти в блендері), доки не з'явиться "молочко". Важливо добре розтерти мак, щоб він став м'яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.
  6. Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.

Кутя з рису

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 500 г пшениці;
  • вода;
  • 200 г маку;
  • горіхи і сухофрукти;
  • 2 ст. л. меду.

Як приготувати:

  1. Пшеницю перебрати і добре промити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
  2. Влити чисту воду (її має бути вдвічі більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, доки пшениця не вбере всю воду. На це треба 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини.
  3. Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, оскільки він має властивість швидко скисати.
  4. До готової пшениці додати тертий мак, мед, подрібнені горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
  5. Наприкінці відрегулювати густоту куті, додавши кип'ячену воду або узвар.

Читайте також:

Кутя з курагою, родзинками і горіхами

Фото: depositphotos.com

Інгредієнти:

  • 350 г пшениці;
  • 50-100 г маку;
  • 2-3 ст. л. меду;
  • 100 г волоських горіхів або фундука;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г кураги.

Як приготувати:

  1. Пшеницю промити і замочити у воді на 2-3 години.
  2. Відварити пшеницю на середньому вогні 2,5-3 години. Вона має стати м'якою, але не розваритися.
  3. Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розтерти до появи "макового молочка".
  4. До пшениці додати мед за смаком, перемішати.
  5. Родзинки та курагу залити теплою водою, дати трохи постояти.
  6. Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Трохи остудити і подрібнити.
  7. До пшениці додати мак, горіхи, родзинки і нарізану курагу, перемішати.