Помідори на зиму

Замість хліба

Холодний суп

Штрудель із вишнею

Смачно та недорого

Сендвіч Відьмака

Як зварити розсипчасту різдвяну кутю та її класичний рецепт

У воду з пшеницею обов'язково треба додати трохи олії та солі. Її можна не варити, а приготувати у духовці. А мед, узвар та мак – це класичні інгредієнти для куті
Як приготувати розсипчасту кутю та її класичний рецепт
Як приготувати розсипчасту кутю та її класичний рецепт

Трапеза на Святвечір завжди починається з куті, вона є головною на цьому столі. І, мабуть, це одна з найдавніших страв, яка дійшла до нас практично не змінюючись.

Сьогодні її готують і з рису, але правильна кутя є лише з пшениці. Готувати ці злакові непросто, адже крупа може розваритись або навпаки – бути твердою.

Реклама

Зібрали всі поради щодо приготування куті та її класичний рецепт – нижче.

Пшеницю треба замочувати на ніч

Для початку її потрібно перебрати та просіяти. Потім ретельно промити. Робити це, доки вода не стане прозорою.

І щоб пшениця зварилася швидко, її потрібно замочити. Бажано на ніч.

Реклама

Читайте також:

Варити в каструлі з товстими стінками, додавши олію та сіль

Після того, як пшениця постояла у воді, її треба злити та залити крупу чистою. Радять додати олії , 2-3 столові ложки, і кілька щіпок солі, а варити у каструлі з товстими стінками.

На 1 склянку пшениці потрібно 3 літри води.

Реклама

Коли вода з пшеницею закипить, у середньому її потрібно готувати мінімум годину.

Є ще один спосіб – приготувати пшеницю в духовці у співвідношенні 1:3 (пшениця-вода). Готувати за 180 градусів, доки зерно повністю не вбере воду.

Промити кип'яченою теплою водою

Коли пшениця готова, її обов'язково варто промити в друшляку і дати стекти воді.

Кутя – класичний рецепт

Кутя – класичний рецепт
Кутя – класичний рецепт

Інгредієнти:

  • 300 г пшениці;
  • 100 г маку;
  • 3 ст. л. меду;
  • щіпка солі та олія для варіння;
  • узвар.

Як приготувати:

  1. Відварити пшеницю, промити теплою кип'яченою водою, злити воду та охолодити.
  2. Мак промити, залити окропом та проварити кілька хвилин. Злити воду та подрібнити за смаком.
  3. Розвести мед у теплій кип'яченій воді у пропорції 1:1.
  4. Для узвару улюблені сухофрукти (яблука, груші, чорнослив) ретельно вимити та проварити впродовж 15-20 хвилин, охолодити. Краще, якщо узвар настоїться хоча б кілька годин.
  5. Мак змішати з пшеницею.
  6. Мед та узвар додати перед подачею на стіл.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Кулінарний гороскоп
Яке ти варення за знаком зодіаку?
Абрикосове
Абрикосове
Малинове
Малинове
Нектаринове
Нектаринове
Апельсинове
Апельсинове
1 /2
Дізнатися
Робите заготівлі на зиму?
Рецепти
Підтримуй водний баланс
Скільки потрібно випити води за добу?
Розрахувати
Кількість рідини:
Тримай себе у формі
Перевір індекс маси тіла
Розрахувати
Ваш ІМТ

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти