Поминальна кутя з рису – старовинний рецепт від священиків

2 травня 2022, 12:09
Готують її з рису, який після варіння потрібно добре промити в холодній воді. Кожен інгредієнт цієї куті несе у собі важливі сенси

Після поминальної неділі багато хто з нас сяде за стіл у вівторок, 3 травня. Тоді буде Радониця, важливий день, щоб згадати своїх покійних родичів. Крім інших обов'язкових поминальних страв, обов'язково треба приготувати кутю.

Кутю носять до церкви та на поховання рідних, роздають сусідам і всім нужденним. Їсти її потрібно на початку поминального обіду, потім залишають на столі.

Поминальна кутя

Реклама

До поминальної куті заведено подавати сочиво, зазвичай його готують з перетертого маку з додаванням волоських горіхів.

Зерна рису символізують майбутнє воскресіння, а солодкість меду та родзинок – райське блаженство.

Родзинки для куті, як радять на каналі Super Best.su, треба замочити за одну годину перед тим, як вони потраплять до рису.

Реклама

Поминальна кутя

Рисова кутя на поминальні дні

Інгредієнти:

  • рис;
  • мед;
  • родзинки;
  • узвар.

І ще один рецепт куті – з мигдалем та родзинками знайдете тут.

Реклама

Як приготувати:

  1. Рис промити та відварити до готовності. Промити у холодній воді.
  2. Додати родзинки, перемішати.
  3. Влити мед за смаком і знову перемішати.
  4. Влити узвар на смак і знову перемішати. Дати трохи настоятися.

На поминальні дні обов'язково потрібно спекти паску. Рецепт закарпатської з медом читайте тут.