Що має стояти на столі на старий Новий рік та оригінальні рецепти

10 січня 2022, 10:34
Це щедра кутя, в яку додається вершкове масло, м'ясний рулет із грибами, кролик у гірчично-вершковому соусі та ніжний пишний маковник

Старий Новий рік з 13 на 14 січня – ще одна чудова можливість зібрати за столом рідних та близьких. Головна страва – щедра кутя – її, до речі, радять приготувати з булгуру.

Решта – це багато різного запеченого м'яса, птиця або кролик, холодець, заливне, вареники із сюрпризами та різна випічка.

Меню на старий Новий рік / Фото: Колаж: Сьогодні

Реклама

Щедра кутя за рецептом karina_tsymbal, на відміну від різдвяної, готується з вершковим маслом або вершками.

М'ясний рулет від ksusha_patrina начиняється грибами та сиром. Якщо хочеться чогось легшого, ніж свинина, можна приготувати кролика в гірчично-вершковому соусі за рецептом kristy.tasty.

І нарешті, маковник від homeofhandmadememories – він сподобається і дітям, і дорослим.

Реклама

Щедра кутя

Щедра кутя

Інгредієнти:

  • пшениця – 1 склянка;
  • вода – 3 склянки;
  • олія – 50 г;
  • мед – 2-3 ст. л.;
  • мак – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи, родзинки, журавлина, курага, цукати;
  • цедра лимона та 1 ст. л. лимонного соку.

Як приготувати:

Реклама
  1. Пшеницю (1 склянку) залити трьома склянками води на ніч для набухання. Злити воду та залити чистими трьома склянками води. Варити на слабкому вогні 30-60 хвилин до готовності.
  2. У гарячу кашу додати масло, курагу, родзинки, журавлину (попередньо їх потрібно замочити), цукати та подрібнені горіхи.
  3. Додати мак, мед, цедру та сік лимона.
  4. Добре перемішати та залишити в холодильнику на кілька годин.

Читайте також:

М'ясний рулет

М'ясний рулет

Інгредієнти:

  • м'ясо (шия, свинина) – 1 кг;
  • морква – 1 шт.;
  • печериці – 200 г;
  • сир – 100 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • кріп – 30 г;
  • вершкове масло – 20 г;
  • сіль, перець, розмарин.

Як приготувати:

  1. М'ясо розрізати вздовж, не доходячи до кінця 1 см. Потім розрізати з боків і розгорнути. Має вийти "книжка". Відбити через плівку.
  2. Для начинки обсмажити гриби з морквою та одним зубчиком часнику. Перекласти в ємність, додати сир і перемішати.
  3. М'ясо натерти сіллю та перцем. Перекласти на плівку, викласти начинку та сформувати рулет. Скріпити ниткою чи зубочистками.
  4. Обсмажити до гарної скоринки з обох боків.
  5. Форму змастити вершковим маслом, додати розмарин.
  6. Випікати 1 годину 15 хвилин за 190 градусів. Кожні 15 хвилин поливати рулет соком.

Читайте також:

Кролик у гірчично-вершковому соусі

Кролик у гірчично-вершковому соусі

Інгредієнти:

  • кролик – 1,5-2 кг;
  • цибуля-порей – 1/2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • печериці – 300 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • вино біле сухе – 200 мл;
  • бульйон овочевий або курячий – 350 мл;
  • вершки жирні – 200 г;
  • часник – 4-5 зубчики;
  • гірчиця гостра та зерниста – по 1 ст. л.;
  • розмарин свіжий – 1 гілочка;
  • чебрець свіжий – 2-3 гілочки;
  • лаврове листя – 2 шт.;
  • оливкова олія – 40 мл;
  • вершкове масло – 20 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Як приготувати:

  1. Моркву і цибулю нарізати кубиками і обсмажити на оливковій олії. Одне листя цибулі-порею зберегти для букета гарні. Додати бульйон, посолити і тушкувати доти, поки овочі не стануть м'якими. Обсмажені овочі відкласти.
  2. На тій же сковороді обсмажити гриби, посолити та поперчити.
  3. Для букета гарні в листя порею викласти лаврове листя, гілочки розмарину і чебрецю, згорнути і перев'язати ниткою.
  4. Кролика акуратно обробити на шматки.
  5. У чавунному посуді розігріти оливкову олію та вершкове масло, обсмажити кролика до золотавого кольору. Посолити, поперчити.
  6. Додати обсмажену цибулю, моркву та м'ясо кролика. Влити вино та випарувати алкоголь. Додати розчавлений часник, влити бульйон, вершки та додати гірчицю.
  7. Довести до кипіння, покласти букет гарні, тушкувати під кришкою на повільному вогні близько години.

Читайте також:

Маковник

Маковник

Інгредієнти:

  • яйця – 4 шт.;
  • цукор, мак, борошно – по 1 ск.;
  • вершкове масло – 125 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • родзинки, горіхи.

Як приготувати:

  1. Підготувати мак відповідно до інструкції на упаковці або проварити п'ять хвилин, залишити в закритому посуді для набухання.
  2. Жовтки збити міксером із цукром та вершковим маслом кімнатної температури.
  3. Додати підготовлений мак, борошно та розпушувач. Перемішати та додати родзинки з горіхами.
  4. Білки збити міксером до пишності, обережно додати в тісто, перемішуючи ложкою.
  5. Викласти у форму і випікати у попередньо розігрітій духовці 30-40 хвилин за температури 180 градусів.