Великдень – дуже важливе свято навіть для тих, хто не вважає себе вірянином. У 2022 році цей світлий день випав на 24 квітня.
Головні гастрономічні атрибути паски та фарбовані яйця. Потім – м'ясо у найрізноманітніших виконаннях. Нижче список страв, які мають прикрашати великодній стіл.
Випічка
Сюди віднесемо все: паски, сирні пасхи без випічки. Мабуть, найскладніший найсмачніший елемент свята.
Існує маса рецептів великодньої випічки, кожен з них особливий по-своєму. Господині сходяться в одному, щоб ви не обрали.
Треба чітко дотримуватися рецепта, використовувати якісні продукти, які мають бути кімнатної температури та хороший настрій.
Сирні паски хоч вимагають менших витрат і сил, але їм потрібен час, щоб сформуватися. Зважайте на це, якщо задумали приготувати їх.
Цікавий рецепт закарпатської паски з медом знайдете тут.
Яйця
Ще один важливий символ свята. Хтось використовує спеціяльні наліпки, хтось не лінується та використовує барвники.
Тут зрозуміло, що правильніше та символічніше, якщо це будуть натуральні барвники – каркаде, лушпиння цибулі, буряковий сік або куркума.
Щоб великодні яйця симпатично лежали на тарілці, старайтесь вибирати їх однакової форми.
Запечене м'ясо, буженина, домашня шинка
Зрозуміло, що потрібне хороше м'ясо й бажано, щоб з найменшою присутністю жиру.
Правила для соковитого м'яса наступні – воно має добре розморозитись і побути за кімнатної температури мінімум 30 хвилин.
Починайте запікати буженину за 150 градусів, потім збільшуйте температуру. Так воно поступово прогріватиметься і запікатиметься.
5 головних правил для соковитої шинки та буженини читайте тут.
Домашня ковбаса
Наша гордість, старанні господині обов'язково приготують кілька кілець ковбаси на Великдень.
Тут теж є кілька порад: кишки, крім того, що добре промиваються, замочуються на пів години в теплій воді.
До фаршу додайте нарізане вершкове масло або вершки. Це потрібно для соковитості. А ароматнішою буде ковбаса, якщо додати свіжий часник та свіжомелений чорний перець.
Холодець і обов'язково з домашнім хроном
Теж витратна за часом страва, що вимагає майстерності. Варити бульйон потрібно понад шість годин і на дуже повільному вогні.
Неможна, щоби бульйон сильно кипів, бо холодець буде непрозорим. Коли звариться, не потрібно проціджувати його одразу ж, нехай настоїться.
Овочі, овочеві салати
За такої різноманітності м'ясних і жирних страв без овочів ніяк.
Це може бути просто нарізка з огірків, перцю та помідорів. Можуть бути й різні овочеві салати або салати з квашеною капустою.
Намагайтеся заправляти їх усе-таки олією або соусами на основі олії, а не майонезом.