![Як заготовити зелень на зиму](https://cdn.segodnya.ua/i/image_728x410/media/image/62b/2c7/e6c/62b2c7e6c4a3a.jpg.webp)
Зараз зелень максимально ароматна та соковита. Якщо ви вже почали готуватись до зими, то зробіть помідори у власному соку з мінімальною кількістю солі, і займіться зеленню.
Зазвичай її сушать і складають у скляні ємності. Краще заморозити її, бажано у вакуумних пакетах.
Ще можна засолити та приготувати пасту з укропу – це допоможе зберегти аромат та смак максимально.
Способами заготівель із зелені поділилися на каналі Колекція рецептів.
Заморожування зелені
![Заморожувати можна практично всю зелень Заморожувати можна практично всю зелень](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/62b/2c8/bfa/62b2c8bfa8b0a.jpg.webp)
Це найпоширеніший спосіб. Багато хто використовують звичайні харчові контейнери. Це зручно, але за кілька місяців заморозки зелень вбере запахи інших продуктів.
Хороший вибір – це вакуумні контейнери. Ще використовують прозорі пластикові пляшки з-під молока. У них широка шийка, зелень легко висипається.
Рецепти компоту з черешні зібрано тут.
Соління зелені
![Засолений кріп на зиму Засолений кріп на зиму](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/62b/2c5/dd0/62b2c5dd0fe32.jpg.webp)
Цей спосіб дозволить зберегти колір, смак та аромат впродовж року. А використовувати таку зелень можна для перших страв, рагу, тушкованих страв з м'яса та риби, овочів.
Потрібно взяти 200 грамів кропу та 100 грамів петрушки. Обов'язково обріжте стебла, якщо вони дуже тверді.
Зелень потрібно перемішати з кам'яною сіллю. Солі потрібно утричі менше, ніж зелені. Тобто на 300 грамів зелені 100 грамів солі.
Тепер втрамбуйте заготівлю в сухі банки з кришкою. Згодом зелень пустить сік і осяде. Можна дорізати кріп і петрушку та заповнити ємності.
Паста або соус з кропу
![Паста або соус з кропу Паста або соус з кропу](https://cdn.segodnya.ua/i/original/media/image/62b/2c6/4d1/62b2c64d1848d.jpg.webp)
Ароматна та дуже густа заготівля, чимось схожа на песто. Соус можна подавати до макаронів, використовувати для приготування м'яса, птиці, соусів. Зберігається в холодильнику щонайменше рік.
Потрібно 500 грамів кропу, вимитого і висушеного. Додайте 20 грамів солі, 10 грамів цукру, цедру половини лимона і чайну ложку його соку та 6-8 зубків часнику. Все це заливається 300 грамами соняшникової олії та подрібнються до однорідності в блендері.
Тепер соус можна розливати по сухих банках, не доливаючи доверху. Пасту потрібно залити олією, її шар – не менше одного сантиметра завтовшки. Щільно закрийте кришки та приберіть у холодильник.
Тут читайте, як зробити полуничне варення, схоже на желе. Цей рецепт економить цукор.