Старий Новий рік з 13 на 14 січня – ще одна чудова можливість зібрати за столом рідних та близьких. Головна страва – щедра кутя – її, до речі, радять приготувати з булгуру.
Решта – це багато різного запеченого м'яса, птиця або кролик, холодець, заливне, вареники із сюрпризами та різна випічка.
Щедра кутя за рецептом karina_tsymbal, на відміну від різдвяної, готується з вершковим маслом або вершками.
М'ясний рулет від ksusha_patrina начиняється грибами та сиром. Якщо хочеться чогось легшого, ніж свинина, можна приготувати кролика в гірчично-вершковому соусі за рецептом kristy.tasty.
І нарешті, маковник від homeofhandmadememories – він сподобається і дітям, і дорослим.
Щедра кутя
Інгредієнти:
- пшениця – 1 склянка;
- вода – 3 склянки;
- олія – 50 г;
- мед – 2-3 ст. л.;
- мак – 2 ст. л.;
- волоські горіхи, родзинки, журавлина, курага, цукати;
- цедра лимона та 1 ст. л. лимонного соку.
Як приготувати:
- Пшеницю (1 склянку) залити трьома склянками води на ніч для набухання. Злити воду та залити чистими трьома склянками води. Варити на слабкому вогні 30-60 хвилин до готовності.
- У гарячу кашу додати масло, курагу, родзинки, журавлину (попередньо їх потрібно замочити), цукати та подрібнені горіхи.
- Додати мак, мед, цедру та сік лимона.
- Добре перемішати та залишити в холодильнику на кілька годин.
М'ясний рулет
Інгредієнти:
- м'ясо (шия, свинина) – 1 кг;
- морква – 1 шт.;
- печериці – 200 г;
- сир – 100 г;
- часник – 1 зубчик;
- кріп – 30 г;
- вершкове масло – 20 г;
- сіль, перець, розмарин.
Як приготувати:
- М'ясо розрізати вздовж, не доходячи до кінця 1 см. Потім розрізати з боків і розгорнути. Має вийти "книжка". Відбити через плівку.
- Для начинки обсмажити гриби з морквою та одним зубчиком часнику. Перекласти в ємність, додати сир і перемішати.
- М'ясо натерти сіллю та перцем. Перекласти на плівку, викласти начинку та сформувати рулет. Скріпити ниткою чи зубочистками.
- Обсмажити до гарної скоринки з обох боків.
- Форму змастити вершковим маслом, додати розмарин.
- Випікати 1 годину 15 хвилин за 190 градусів. Кожні 15 хвилин поливати рулет соком.
Кролик у гірчично-вершковому соусі
Інгредієнти:
- кролик – 1,5-2 кг;
- цибуля-порей – 1/2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- печериці – 300 г;
- цибуля – 1 шт.;
- вино біле сухе – 200 мл;
- бульйон овочевий або курячий – 350 мл;
- вершки жирні – 200 г;
- часник – 4-5 зубчики;
- гірчиця гостра та зерниста – по 1 ст. л.;
- розмарин свіжий – 1 гілочка;
- чебрець свіжий – 2-3 гілочки;
- лаврове листя – 2 шт.;
- оливкова олія – 40 мл;
- вершкове масло – 20 г;
- сіль, перець – за смаком.
Як приготувати:
- Моркву і цибулю нарізати кубиками і обсмажити на оливковій олії. Одне листя цибулі-порею зберегти для букета гарні. Додати бульйон, посолити і тушкувати доти, поки овочі не стануть м'якими. Обсмажені овочі відкласти.
- На тій же сковороді обсмажити гриби, посолити та поперчити.
- Для букета гарні в листя порею викласти лаврове листя, гілочки розмарину і чебрецю, згорнути і перев'язати ниткою.
- Кролика акуратно обробити на шматки.
- У чавунному посуді розігріти оливкову олію та вершкове масло, обсмажити кролика до золотавого кольору. Посолити, поперчити.
- Додати обсмажену цибулю, моркву та м'ясо кролика. Влити вино та випарувати алкоголь. Додати розчавлений часник, влити бульйон, вершки та додати гірчицю.
- Довести до кипіння, покласти букет гарні, тушкувати під кришкою на повільному вогні близько години.
Маковник
Інгредієнти:
- яйця – 4 шт.;
- цукор, мак, борошно – по 1 ск.;
- вершкове масло – 125 г;
- розпушувач – 1 ч. л.;
- родзинки, горіхи.
Як приготувати:
- Підготувати мак відповідно до інструкції на упаковці або проварити п'ять хвилин, залишити в закритому посуді для набухання.
- Жовтки збити міксером із цукром та вершковим маслом кімнатної температури.
- Додати підготовлений мак, борошно та розпушувач. Перемішати та додати родзинки з горіхами.
- Білки збити міксером до пишності, обережно додати в тісто, перемішуючи ложкою.
- Викласти у форму і випікати у попередньо розігрітій духовці 30-40 хвилин за температури 180 градусів.
Читайте також:
- "Кульки" на Новий рік – рецепти з крабовими паличками, оселедцем та бринзою
- 5 простих та класних страв на Новий рік, якщо поки не визначилися з меню
- Закуска "Мухомори" на Новий рік: ніжки із сиру та яєць, капелюшки – помідори чері
- М'ясо на Новий рік-2022 – рецепти ароматної свинини та рулетиків у беконі