Помідори на зиму

Замість хліба

Холодний суп

Штрудель із вишнею

Смачно та недорого

Сендвіч Відьмака

Що їли козаки перед битвами – 6 адаптованих рецептів, і вони дивують

По-перше, козаки забезпечували себе їжею самі, вирощували і вигодовували майже все. По-друге, в їхньому раціоні були і шафран, і оливкова олія, і марципан, і каракатиці
Що їли козаки перед битвами – адаптовані рецепти
Що їли козаки перед битвами – адаптовані рецепти / Фото: Колаж: Сьогодні

Про одну таку страву – шпундру з буряка та м'яса – ми розповідали. Шпундра була згадана в "Енеїді" Котляревського.

Цей матеріал заснований на щоденниках гетьманів Михайла Ханенка та Данила Апостола, письменника Якова Маркевича. Це люди авторитетні свого часу та зовсім небідні. Можна припустити, що такий розкішний раціон був у високих чинів.

Реклама

Крім домашньої ковбаси з баранини, козаки їли осетрину, причому перед приготуванням замочували її у воді щонайменше на добу. Потім тримали на льоду. У нашому випадку можна взяти іншу рибу.

Варто сказати, що і фрикасе теж готували. Тільки використовували не звичну для нас курку, а баранину. Її тушкували в соусі з бульйону, яєчних жовтків та сметани.

Адаптовані рецепти страв, які їли козаки Запорізької Січі

Ковбаса з баранини

Реклама

Вершки або вершкове масло у фарші для ковбаси зробить її соковитішою
Вершки або вершкове масло у фарші для ковбаси зробить її соковитішою

Взяти задні стегна барана, прибрати жили. Порізати м'ясо дрібно, посолити, поперчити, додати гвоздику, влити келих рейнського вина (будь-якого вина, ймовірно, червоного).

Начинити кишки, які перед тим вичистити та промити водою.

Реклама

Маринована осетрина з імбиром та розмарином

Осетра маринували у спеціях, а потім тримали на льоду до 4 місяців
Осетра маринували у спеціях, а потім тримали на льоду до 4 місяців

Осетра замочити у воді на добу чи більше. Нарізати на великі шматки, присолити і варити в оцті. Трохи не доваривши, вийняти з оцту і остудити.

У діжці на дно викласти шар цибулі, порізаної кільцями, посипати розмарином, імбиром та іншими спеціями до смаку.

Покласти шар осетрини і знову корінням (спеціями) посипати, далі шар цибулі та спеції. Так чергувати шари.

Залити оцтом і поставити на лід на 4 місяці. Потім дістати осетрину та цибулю, рибу обтерти, а розчин вилити. Рибу та цибулю знову викласти шарами, залити свіжим оцтом.

А як приготувати українські вареники-гіганти, вони називаються гилуни, дізнаєтесь тут.

Фрикасе з баранячих ніжок

З баранини (ніжок) готували фрикасе зі сметанним соусом
З баранини (ніжок) готували фрикасе зі сметанним соусом

Відварити баранячі ніжки, обсмажити на олії з перцем, додавши дрібно нарізану петрушку та печериці.

Фрикасе подавали під соусом з трьох жовтків, які збивали зі сметаною та соком (бульйоном). Його треба було трохи проварити.

Каракатиця, обсмажена в оливковій олії з цибулею

Каракатицю тушкували у вині з родзинками
Каракатицю тушкували у вині з родзинками

Каракатицю відварити, порізати. Окремо нарізати цибулю і обсмажити в оливковій олії.

До смаженої цибулі покласти порізану каракатицю, налити вина, додати родзинки. Приварити та подавати на стіл.

Марципан

У марципан, крім мигдалю та цукру, додавали яєчні білки, а потім запікали
У марципан, крім мигдалю та цукру, додавали яєчні білки, а потім запікали

Потрібно 225 г мигдалю (пів фунту), 140 г цукру (36 золотників) і подрібнити їх.

Додати 2 білки, цитуємо: "від курячих яєць", все добре перемішати. Розділити суміш на частини, надати форму та запекти.

Квас

Хлібний квас
Хлібний квас

Взяти щавель і, висушивши стовпці (стебла), просіяти через сито. Замісити на міцному оцті, зробити хлібець і випікати в печі як завжди.

Цей випечений хлібець розламати на шматки, вкласти в діжку та залити, наприклад, суслом із солоду або березовим соком, залишками пива з діжки, квасом або іншим, але кислим.

Потім, як ми розуміємо, слід залишити майбутній квас на кілька днів до готовності.

Реклама на segodnya.ua Реклама
Реклама на segodnya.ua Реклама
Кулінарний гороскоп
Яке ти варення за знаком зодіаку?
Абрикосове
Абрикосове
Малинове
Малинове
Нектаринове
Нектаринове
Апельсинове
Апельсинове
1 /2
Дізнатися
Робите заготівлі на зиму?
Рецепти
Підтримуй водний баланс
Скільки потрібно випити води за добу?
Розрахувати
Кількість рідини:
Тримай себе у формі
Перевір індекс маси тіла
Розрахувати
Ваш ІМТ

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти