Отже, суперечки на тему "чий борщ?" зійшли нанівець. Про це повідомляють Tkachenko.UA. Борщ став особливою спадщиною, яка "вимагає термінової охорони", вирішили розібратися – в чому його переваги.
Їжі в списку ЮНЕСКО чимало, але ми свідомо вибрали абсолютно не схожу ні за консистенцією, ні за смаком з нашим борщем. Це гостра корейська капуста кімчі, узбецький плов та неаполітанська піца.
Корейська кімчі. Гостро, нестерпно гостро
Кімчі готують з квашеної пекінської капусти, щедро приправляючи червоним перцем, соком цибулі та імбиром. Але для корейців така їжа – звична справа, вони на генетичному рівні обожнюють усе, що максимально гостре.
Це ферментований продукт, тобто той, який отримуємо в результаті сквашування. Так утворюються лактобактерії – вони підтримують роботу кишечника в тонусі й витісняють з нього "своїх поганих братів".
Але мінус кімчі – велика кількість гострих приправ. А це травми для слизових ШКТ. У великих кількостях ця капуста "б'є" по підшлунковій залозі та сприяє розвитку діабету.
Які переваги у борщу?
Овочі. Багато овочів. Чого тільки квасоля варта? Один з найкращих рослинних білків. Щодо капусти, то тут важливо пам'ятати – вона має трохи хрумтіти в роті. А отже, капуста не переварилася в процесі приготування й зберегла всі свої вітаміни, а звідси – корисні якості.
Плов. Гордість узбецька, нещастя шлункове
Ситно і смачно. Напевно, все.
По-перше, рис – це швидкі вуглеводи, для фігури вони шкідливі. По-друге, це все ускладнює наявність м'яса. Організму завжди важко справлятися з таким поєднанням продуктів. Бажано забути про плов, якщо у вас загострення виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
Щодо баранини, хоч вона й не жирніша за свинину, але зловживати нею не варто людям з проблемами ШКТ.
Які переваги у борщу?
Якщо в класичному узбецькому плові ми використовуємо баранину, то з борщем – справа смаку. Свинина, яловичина, курка – в ньому все добре.
Але радять готувати борщ на овочевому бульйоні, а потім додавати вже готове м'ясо. Так корисніше. Казати, що коли ви варите м'ясний бульйон, то його обов'язково треба злити й проварювати м'ясо знову, буде зайвим.
Як приготувати борщ на м'ясі півня – дізнаєтеся в цьому матеріалі.
Неаполітанська піца. Гармонія кольору і смаку
У неаполітанської піци прекрасно все, починаючи від складу й закінчуючи її зовнішнім виглядом. Але тут мають виступити борці за красиву фігуру, мовляв, від піци бажано відмовитися, адже це фастфуд. І так, і ні.
Якщо це правильна піца, тобто її основа спечена не з борошна вищого ґатунку, а з цільнозернового, то боятися не варто.
До того ж у неаполітанській піці присутні моцарела, помідори, базилік, оливкова олія – чудове та корисне поєднання.
Які переваги у борщу?
Тут складніше, ніж з кімчі та узбецьким пловом. Шкідливого в неаполітанській піці практично немає. Але ми українці й завжди захищатимемо борщ.
Начинка у цій піці прекрасна. І нехай пробачать нас італійці – забудьте про корж і ваша фігура стане кращою.
До речі, величезний внесок у просуванні борщу зробив Євген Клопотенко. Дуже радимо спробувати холодний буряковий за його рецептом.