
Рецепти куті на Святвечір
Кутя – це найголовніше, що має стояти на столі в різдвяний Святвечір. Варіянти смачної та розсипчастої куті – класичної, з родзинками та медом, з рису та інші – нижче.
У кутю можна додавати сухофрукти, фрукти та ягоди, мак, горіхи, а також всілякі спеції та прянощі за смаком.
Як зварити розсипчасту кутю
- Пшеницю перебрати, прибрати зіпсовані зерна і сміття. Вимити, залити чистою холодною водою, дати набухнути впродовж доби або залишити мінімум на 2-3 години.
- У каструлі (бажано чавунної) нагріти до кипіння воду, всипати пшеницю (воду заздалегідь злити, зерна відкинути на друшляк).
- Співвідношення крупи та води: на одну частину крупи три частини води. Закип'ятити, зменшити вогонь, варити без солі до готовності.
- Готова пшениця – м'яка, але форму не втрачає. Практично готову пшеницю трохи посолити, зайву рідину злити, кашу охолодити і використовувати для приготування різдвяної куті.
Класичний рецепт куті

Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 1 склянка пшениці;
- 3 склянки води;
- 1/2 склянки маку;
- 1/2 склянки порізаних горіхів;
- 1/2 склянки родзинок;
- 2-3 ст. ложки меду.
Як приготувати:
- Пшеницю, підготовлену для куті, промити і замочити у воді на 4 години. Розмоклу крупу залити водою і варити на слабкому вогні до готовності.
- Пшениця має стати м'якою, але не розваритися повністю. Якщо потрібно, в процесі варіння підлити води.
- Мак подрібнити в кавомолці.
- Горіхи порізати. Світлі родзинки без кісточок залити на 30 хвилин теплою водою.
- Змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед за смаком і все перемішати.
- Подавати кутю холодною.
Кутя з родзинками і горіхами в духовці
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 2 склянки пшениці;
- 1 склянка маку;
- 1/2 склянки цукру;
- 3 ст. л. меду;
- дрібка солі, родзинки, волоські горіхи.
Як приготувати:
- Чотири склянки води довести до кипіння. Додати пшеницю і знову закип'ятити.
- Відкинути пшеницю на друшляк, промити холодною водою.
- Викласти в чавунець, залити водою (на два пальці вище рівня пшениці), додати сіль і довести до кипіння.
- Накрити щільно кришкою і поставити до духовки, розігрітої до 160 градусів. За 30 хвилин вимкнути вогонь і залишити в теплій духовці ще на 1,5-2 години, доки вся вода не вбереться.
- Мак промити і залити окропом на 2-3 години. Потовкти у ступці (або розтерти в блендері), доки не з'явиться "молочко". Важливо добре розтерти мак, щоб він став м'яким. Всипати цукор і перетерти ще раз.
- Додати мак і мед до пшениці, добре перемішати. Всипати розпарені родзинки і подрібнені волоські горіхи.
Кутя з рису
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 500 г пшениці;
- вода;
- 200 г маку;
- горіхи і сухофрукти;
- 2 ст. л. меду.
Як приготувати:
- Пшеницю перебрати і добре промити. Залити холодною водою і залишити на ніч. Вранці акуратно злити рідину.
- Влити чисту воду (її має бути вдвічі більше, ніж пшениці). Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Готувати, доки пшениця не вбере всю воду. На це треба 2-3 години. Якщо вода википить раніше, додати трохи більше рідини.
- Мак залити на ніч окропом. Вранці процідити через марлю. Потім протерти за допомогою блендера або ступки (так збережеться макове молочко). Підготовлений мак потрібно зберігати в холодильнику, оскільки він має властивість швидко скисати.
- До готової пшениці додати тертий мак, мед, подрібнені горіхи, курагу, інжир і журавлину. Можна додати вишневе варення за смаком.
- Наприкінці відрегулювати густоту куті, додавши кип'ячену воду або узвар.
Кутя з курагою, родзинками і горіхами
Фото: depositphotos.com
Інгредієнти:
- 350 г пшениці;
- 50-100 г маку;
- 2-3 ст. л. меду;
- 100 г волоських горіхів або фундука;
- 100 г родзинок;
- 100 г кураги.
Як приготувати:
- Пшеницю промити і замочити у воді на 2-3 години.
- Відварити пшеницю на середньому вогні 2,5-3 години. Вона має стати м'якою, але не розваритися.
- Мак залити окропом на 30 хвилин. Потім воду злити, а мак розтерти до появи "макового молочка".
- До пшениці додати мед за смаком, перемішати.
- Родзинки та курагу залити теплою водою, дати трохи постояти.
- Горіхи очистити і підсушити в духовці або підсмажити на сковороді. Трохи остудити і подрібнити.
- До пшениці додати мак, горіхи, родзинки і нарізану курагу, перемішати.