Традиційно на Різдво 7 січня має бути багато м'яса на святковому столі. Сьогодні це може бути чудові м'ясні пироги, буженина, рулети з начинками із сиру та овочів.
Весь набір інгредієнтів у рецептах нижче дозволяє експериментувати, покращуючи їх на свій смак.
Пальчики від української фудблогерки recepty_przepisyначиняються твердим сиром та болгарським перцем, а картопля запікається з курячим філе або фаршем із курки.
Буженина від allasydora має маринуватися не менше шести годин, запікається під соусом з вершкового масла, меду та спецій.
Запечена фарширована картопля
Інгредієнти:
- картопля – 7 шт. (великі);
- рослинна олія – 3 ст. л.;
- сіль, перець.
Начинка:
- куряче філе або фарш – 350 г;
- печериці – 300 г;
- цибуля – 1 шт.;
- сушений часник – 1 ч. л.;
- сіль, перець.
Додатково:
- твердий сир – 100 г;
- зелень петрушки.
Як приготувати:
- У мисці з'єднати олію, сіль, перець. Сиру картоплю наколоти виделкою, змастити олією і поставити запікатися за температури 220 градусів 40-60 хвилин.
- Для начинки дрібно нарізану цибулю підсмажити на олії, додати попередньо підготовлені та нарізані гриби, потім нарізане маленькими кубиками філе. Наприкінці додати часник, сіль та перець.
- Картоплю розрізати навпіл, вийняти серединки, але так, щоб залишилися борти. Начинити половинки, посипати тертим сиром.
- Випікати ще за температури 200 градусів 15-20 хвилин. Перед подачею посипати зеленню петрушки.
М'ясні пальчики з паприкою та сиром
Інгредієнти:
- свиняча вирізка – 700 г;
- сушений орегано, сушена паприка – по 1 ст. л.;
- сушений часник – 1 ч. л.;
- сіль, перець;
- болгарський перець – 1 шт.;
- твердий сир – 150 г.
Додатково:
- яйця – 2 шт.;
- сіль, перець;
- шпажки;
- курячий бульйон – 0,5 л;
- лаврове листя, перець горошком, духмяний перець.
Як приготувати:
- Вирізку нарізати на шматки приблизно по 5 см. Кожен шматочок відбити молотком. Спеції з'єднати та посипати ними м'ясо, залишити на 15 хвилин.
- Болгарський перець та сир нарізати на невеликі смужки.
- На одну частину м'яса викласти шматочок паприки та сиру, згорнути рулетом, скріпити шпажкою.
- Яйця збити виделкою, посолити і поперчити, занурити рулетики і обсмажити до рум'яної скоринки, вийняти шпажки.
- Пальчики перекласти в каструлю, додати лаврове листя, духмяний перець та перець горошком, залити курячим бульйоном. Тушкувати з моменту закипання на помірному вогні 30 хвилин.
Буженина зі свинини
Інгредієнти:
- свинина – 1,5 кг;
- часник – 5 зуб.
Для маринаду:
- лаврове листя – 4 шт.;
- перець горошком – 5-6 шт.;
- сіль – 2 ч. л.
Для соусу:
- вершкове масло – 4 ст. л.;
- мед – 2 ч. л.;
- чорний перець, сіль, розмарин – за смаком.
Як приготувати:
- Інгредієнти для маринаду з'єднати і залити окропом так, щоб маринад покривав м'ясо. Коли маринад охолоне, опустити свинину. Накрити кришкою або харчовою плівкою та залишити на ніч у холодильнику.
- М'ясо дістати з маринаду, начинити часником.
- У тарілці змішати вершкове масло, мед та спеції. Обмазати м'ясо і покласти у форму для запікання.
- М'ясо запікати 1,5-2 години у розігрітій до 190 градусів духовці.